Physics@Veldhoven 2018 is “Breaking brains”

14 februari 2018

Op 23 en 24 januari 2018 barstte het congres Physics@Veldhoven los. In conferentiecentrum Koningshof kwamen ruim tweeduizend natuurkundigen bijeen om de laatste stand van zaken in de fysica te bespreken. De deelnemers kregen volop de gelegenheid om te netwerken – binnen én buiten hun eigen vakgebied. Dat is de kracht van Physics@Veldhoven: deze jaarlijkse conferentie beslaat de breedte van de fysica, van donkere materie tot solar fuels, en van snaartheorie tot onderzoek naar de levende cel. Ook nu bood dat onderzoekers een bruisende plek om inspiratie op te doen. De thema van 2018: Breaking Brains.

De (inter)nationale 'brains' Hari Manoharan (Stanford University), Julia Yeomans (University of Oxford) en Johanna Stachel (Universität Heidelberg)  verzorgden dit jaar de plenaire lezingen. Naast dit plenaire programma, verzorgden fysici die in Nederland werkzaam zijn ruim tweehonderd lezingen en honderden posterpresentaties.

Wim van Saarloos, de vice-president van de KNAW, reikte op dinsdagavond de NWO Natuurkunde-prijzen uit aan vijf topwetenschappers. De NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2017 ging naar Bas Hensen. Julia Cramer ontving de Minerva-Prijs, Erwin Peterman en Gijs Wuite kregen de NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs 2017 en Jetty van Ginkel de NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs 2017.

Tijdens het congres waren ook verschillende live experimenten te bezoeken. Zo konden deelnemers de Delft Hyperloop van dichtbij bekijken en waren er demonstraties van zwaartekrachtdetectie technologie vanuit NIKHEF en een magnetische zweeftrein van de Universiteit Twente.

Ter lering en vermaak konden de bezoekers hun 'brein breken' op de Rubik's kubussen in de Rubik’s corner en werd er een Rubik's clinic gehouden waarin prof. Kees Storm de bezoekers de ins en out van het oplossen van een Rubik’s kubus bij bracht.

Physics@Veldhoven 2018Afbeelding: Physics@Veldhoven 2018 (foto: Bram Saeys)

Dit jaar ook veel aandacht voor wetenschapscommunicatie, met de focussessie Explaining Science to Society, een communicatieworkshop onder leiding van Diederik Jekel, 1-op-1 sessies tussen wetenschappers en wetenschapscommunicatie-experts en de Science Communication Poster Prize. Tot slot bood het Physics meets Industry-event deelnemers de mogelijkheid om te netwerken met industriële partners.

Ook wetenschappelijke posters hadden een belangrijke plek bij het congres. Dit jaar waren er twee prijzen te verdienen: de Physics@Veldhoven Poster Prize en de Physics@Veldhoven Science Communication Poster Prize. Beide jury's verkozen, onafhankelijk van elkaar, de poster van Massimiliano Chiappini dit jaar tot de beste: hij sleepte beide Physics@Veldhoven posterprijzen in de wacht.

Volgend jaar vindt Physics@Veldhoven plaats op 22 en 23 januari 2019.

Aanvullende informatie

  • Meer informatie over het congres is te vinden op www.physicsveldhoven.nl
  • Meer informatie over de NWO Natuurkunde Prijzen is te vinden op www.nwo.nl/physicsprizes
  • Plenaire lezingen, masterclasses en de uitreiking van de NWO Natuurkunde Prijzen zijn binnenkort te vinden op YouTube
  • Foto's van het congres vindt u binnenkort in de Archives

Bron: NWO