Het VWData startimpulsprogramma is van start

23 februari 2018

Het VWData startimpulsprogramma bestaat uit verschillende onderzoeksteams die zich richten op een gezamenlijk vraagstuk: Hoe kunnen we Big Data inzetten op een manier die juridisch en ethisch verantwoord en maatschappelijk acceptabel is? NWO is betrokken bij zowel de totstandkoming als de uitvoering van dit programma. Het startimpulsprogramma is uitgerold door NWO in opdracht van OCW.

Groepsfoto van het VWData startimpulsprogramma dat bestaat uit verschillende onderzoeksteams. Fotografie: Elodie Burrillon / HUCOPIXHet VWData startimpulsprogramma bestaat uit verschillende onderzoeksteams. Fotografie: Elodie Burrillon / HUCOPIX

Zo’n 50 onderzoekers kwamen op 29 januari in Amersfoort bij elkaar voor de aftrap van het VWData startimpulsprogramma. Programmaleider Inald Lagendijk gaf aan hoe de uitvraag voor de Nationale Wetenschapsagenda resulteerde  in 11700 vragen, die geclusterd zijn in 140 Grote Vragen, die op hun beurt weer in 25 ‘routes’ zijn gecombineerd, en hoe daaruit 8 routes zijn geselecteerd om middels een ‘Startimpuls’ hun bestaansrecht op de kaart te zetten. Programmaleider Inald Lagendijk gaf aan hoe de uitvraag voor de Nationale Wetenschapsagenda resulteerde  in 11700 vragen, die geclusterd zijn in 140 Grote Vragen, die op hun beurt weer in 25 ‘routes’ zijn gecombineerd, en hoe daaruit 8 routes zijn geselecteerd om middels een ‘Startimpuls’ hun bestaansrecht op de kaart te zetten.

Relevant voor wetenschap en maatschappij

Het VWData programma, voluit “Verantwoorde Waardecreatie met Big Data”, komt voort uit de Big Data Route. Het programma concentreert zich op twee belangrijke concepten: FAIR (Findable, Accessible , Interoperable, Reusable) data, en FACT (Fair,  Accurate, Confidential, Transparent) data science. Een buitengewoon relevant thema: het zal moeilijk zijn om een krant of een journaaluitzending te vinden waarin er niét “iets met data” aan de hand is.

Het programma zal niet alleen goede wetenschap bedrijven om zijn doelen waar te maken. Minstens zo belangrijk is dat ambassadeurs voor FACT en FAIR er voor zorgen dat zowel wetenschap als maatschappij verder bouwen op de VWData inzichten en resultaten. Daarom zal het programma óók contacten leggen met andere routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda, maatschappelijke organisaties, nationale en internationale initiatieven linken.

Juridische, ethische en maatschappelijke vraagstukken

De kick-off startte natuurlijk met het presenteren van de projecten waaruit VWData opgebouwd is. Een korte greep uit die projecten (op de website www.vw-data.nl staat de volledige lijst met projecten en onderwerpen) geeft bijvoorbeeld aan dat bias één van de onderwerpen is: hoe percipiëren nieuwsconsumenten hun filter bubble? En is daar wat tegen te doen? Dicht daarbij ligt het onderwerp hoe je bias in nieuwsberichten zélf kunt opsporen; kun je bijvoorbeeld geautomatiseerd vaststellen hoe het met het diversiteitsgehalte in ons nieuws staat? Of de ‘toxiciteit’ van een bijdrage aan een forum bepalen?

Op weg naar nieuwe en nóg betere vragen

De kick-off heeft gelukkig meer vragen opgeleverd dan antwoorden: de onderzoekers zullen hier de komende twee jaar hun handen meer dan vol aan hebben. Waarschijnlijk liggen er na die tijd naast een stapeltje antwoorden ook vooral weer nieuwe en nog betere vragen – zoals het een goede startimpuls betaamt!

Lees meer op de website van Dutch Digital Delta

 

Getekend verslag vatte de dag samen in een kunstwerk. Fotografie: Elodie Burrillon / HUCOPIXGetekend verslag vatte de dag samen in een kunstwerk. Fotografie: Elodie Burrillon / HUCOPIX

Bron: Dutch Digital Delta