21 startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

15 januari 2018

21 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Princeton University, Harvard University en het Instituut voor Psychologie aan de Universiteit van Freiburg. Achttien Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland, twee gaan voor 12 maanden en een voor 20 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de tweede financieringsronde van 2017.

Feiten en cijfers

79 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 43 vrouwen en 36 mannen. Het totale honoreringspercentage is 26,6%. Onder de vrouwen 25,6% en onder de mannen is het honoreringspercentage 27,8%.  Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, drie naar Zwitserland, twee naar Oostenrijk, een naar het Verenigd Koninkrijk, een naar Duitsland, een naar Nieuw Zeeland, een naar Canada, een naar Australië een naar Denemarken en een naar Finland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).


Bron: NWO