Wie is de grootste bolleboos van Nederland?

De Nationale Wetenschapsquiz, zondag 26 december, 22.10 uur, NPO 2

7 december 2017

Waarom plasten gevangenen over hun lakens als ze daarmee wilden ontsnappen? Wat is de reden dat het douchegordijn altijd tegen je aan plakt? Wat is duurzamer: kaas of worst? Doe mee aan de Nationale Wetenschapsquiz 2017 en win een weekend Drenthe met een rondleiding bij de radiotelescoop in Westerbork, een exclusieve rondleiding in het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave of een drone. Je kan ook als groep meespelen. De quiz wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO.

Vanaf 11 december zijn alle vragen online te beantwoorden via www.nwo.nl/quiz. Zorg ervoor dat je antwoorden uiterlijk op donderdag 21 december 23.59 uur binnen zijn. Tijdens de uitzending op Tweede Kerstdag kun je meespelen via het tweede scherm op live.vpro.nl.

Wat kun je winnen?

• Individuele inzenders maken kans op een weekend Drenthe (voor 2 personen) met een rondleiding bij de radiotelescoop in Westerbork door ASTRON, het Nederlands instituut voor de radioastronomie.

• Winnaars van de groepsprijs krijgen een exclusieve rondleiding langs de belangrijkste ontdekkingen in de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis in het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave, schatkamer voor de wetenschap en de geneeskunde.

• Speel je live mee tijdens de uitzending? Dan maak je kans op een drone. Deze handzame drone van DJI heeft een quick launch-functie, is met handgebaren en je smartphone te bedienen en maakt unieke opnames.

Uitslag en uitzending

Kijk voor de antwoorden naar de Nationale Wetenschapsquiz 2017 op Tweede Kerstdag, dinsdag 26 december a.s. om 22.10 uur op NPO 2. Presentatie is ook dit jaar weer in handen van Ionica Smeets en Pieter Hulst. In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormt cabaretier Jasper van Kuijk een gelegenheidsduo met neurowetenschapper Barbara Braams, dichter Ellen Deckwitz met chemicus Marleen Kamperman en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort met aardwetenschapper Lennart de Groot.

Presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert LagendijkPresentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert Lagendijk

Over de uitslag van de quiz kan niet worden getelefoneerd of gecorrespondeerd. Personeelsleden van NWO, VPRO en hun gezinsleden zijn uitgesloten van deelname. Je kunt hooguit eenmaal inzenden. Per huisadres kan slechts één prijs gewonnen worden. De individuele prijs en de groepsprijs vinden plaats in 2018.

Over de kandidaten

Jasper van Kuijk (1976) is cabaretier en columnist, maar ook universitair docent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft. In zijn voorstellingen verkent hij thema’s als marktwerking en polarisatie. En in zijn columns in De Volkskrant fileert hij denkfouten in hedendaags ontwerpen.

Barbara Braams (1986) richt haar onderzoek op risicogedrag van pubers, de invloed van hun vrienden op dat gedrag en de ontwikkeling van hun hersenen.

Ellen Deckwitz (1989) is schrijver, columnist en bovenal dichter. Ze won vele poetry slams en is auteur van het onvolprezen boek: Zo word je een geweldige dichter!

Marleen Kamperman (1979) onderzoekt strategieën uit de natuur om die toe te kunnen passen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo kijkt zij of de eigenschap die gekko’s in staat stelt om over het plafond te lopen, te vertalen is naar sterke tape die ook makkelijk loslaat.

Koert van Mensvoort (1974) is als kunstenaar, technoloog en filosoof werkzaam op het snijvlak van kunst en wetenschap. Hij concentreert zich op het concept ‘Next Nature’, ofwel technologie die zo vanzelfsprekend is dat het onze nieuwe natuur wordt.

Lennart de Groot (1984)bestudeert de recente geologische geschiedenis en ontwikkelde technieken om over de hele wereld veranderingen in het aardmagneetveld in kaart te brengen.

Bron: NWO