Vier vrouwelijke wetenschappers krijgen WISE-positie toegewezen

19 januari 2017

Dr. Elisabeth Adams, dr. Barbora Hola, dr. Stacey Jeffery en dr. Anja Spang hebben in de eerste ronde van het NWO-programma Women In Science Excel (WISE) een positie toegewezen gekregen aan respectievelijk de onderzoeksinstituten ASTRON, NSCR, CWI en het NIOZ. Met het tenure track programma krijgen de talentvolle vrouwelijke wetenschappers de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep voort te zetten of te ontwikkelen en uiteindelijk door te stromen naar een toppositie aan het betreffende instituut.

Beeld NWO-programma Women In Science Excel (WISE)

De WISE-tenure trackers werden geselecteerd uit 106 sollicitanten. ‘Een geweldig aantal, dat weer eens bewijst dat er meer dan voldoende vrouwelijk talent is’, aldus prof. dr. Vinod Subramaniam, rector van de VU en onafhankelijk voorzitter van de selectiecommissie. Het WISE-programma heeft als doel de genderbalans onder het eigen wetenschappelijk personeel van NWO te verbeteren. WISE is in juni 2016 gestart en voorziet de komende vijf jaar in twintig posities bij de NWO-onderzoeksinstituten, inclusief ARCNL, het Advanced Research Center for Nanolithography. De beoordelingscommissie, bestaande uit gerenommeerde en internationale wetenschappers, is erg te spreken over het NWO-initiatief. Subramaniam: ‘De doelen van het programma om talent naar Nederland te halen en aanwezig talent te behouden en kansen te bieden zijn met de vier tenure trackers uit deze eerste ronde behaald. WISE maakt zo daadwerkelijk verschil in het aantrekken en het bevorderen van de doorstroom van vrouwelijke toponderzoekers.’

Zeer getalenteerde onderzoekers

De WISE-tenure trackers kennen een indrukwekkende en internationale carrière. Dr. Adams en dr. Hola worden met de toekenning van het WISE-fellowship behouden voor respectievelijk ASTRON en NSCR, waar zij al werkzaam zijn en nu hun eigen onderzoeksgroep kunnen starten. Dr. Adams gaat onderzoek doen naar dwergstelsels als proefbank voor kosmologie en de formatie van de Melkweg en werd geselecteerd vanwege onder meer haar grote onderzoeksimpact. Dr. Hola werd geroemd om de maatschappelijke relevantie van haar onderzoek en haar ambitieuze en originele onderzoeksvoorstel voor het NSCR. Met haar WISE-positie wil Hola een centrum opzetten voor empirische juridische studies naar internationaal strafrecht. Dr. Jeffery krijgt een positie aan het CWI vanwege onder andere haar heldere onderzoeksplan over het gebruik van kwantumcomputers in termen van berekeningen en informatiebeveiliging, en haar uitgebreide academische track record. Dr. Spang sprong eruit vanwege haar visie en haar ambitieuze en gedetailleerde onderzoeksvoorstel. Spang gaat onderzoek doen naar oerbacteriën voor nieuwe inzichten in de vroege evolutie van leven op aarde en het functioneren van mariene ecosystemen. De tenure trackers starten nog dit jaar aan het instituut van hun keuze; een start die mooi samenvalt met het 'Westerdijkjaar', waarin diverse organisaties, waaronder NWO, stil staan bij de positie van vrouwen in de wetenschap.

Over WISE

Met aandacht voor begeleiding en de juiste faciliteiten biedt het WISE-programma talentvolle internationale en nationale onderzoekers een mooi loopbaantraject naar een vaste positie aan één van de NWO-onderzoeksinstituten. De tenure track posities zijn bedoeld voor vrouwelijke onderzoekers die zich minimaal drie jaar na hun promotie bevinden in hun carrière. Zij dienen een onderzoeksvoorstel in en geven aan bij welk NWO-instituut ze willen werken. De succesvolle kandidaten krijgen een tenure track positie van vijf jaar aangeboden bij het instituut van hun keuze. Na afloop van een succesvolle tenure track krijgt de onderzoeker een vaste aanstelling aan het instituut.

Meer informatie


Bron: NWO