Wiro Niessen nieuw bestuurslid NWO-domein TTW

29 november 2017

Prof.dr. Wiro Niessen treedt toe tot het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. Samen met de overige leden van het TTW-bestuur zal hij meebouwen aan de positie van TTW binnen NWO en in het Nederlandse wetenschapsveld.

Wiro Niessen

Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) verwelkomt prof.dr. Wiro Niessen als nieuw bestuurslid. Niessen treedt op 1 januari 2018 toe tot het TTW-bestuur, en volgt daarbij Ton van der Steen op als bestuurslid.

Niessen is hoogleraar medische beeldverwerking aan het Erasmus MC en aan de Technische Universiteit Delft. Hij doet daar onderzoek naar computersystemen die hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer kunnen herkennen. Niessen heeft ook zelf een bedrijf opgericht, genaamd Quantib. Het bedrijf ontwikkelt software voor automatische beeldanalyses.

Simon Stevin Meester

In 2015 ontving Niessen de Simon Stevin Meester-prijs van Technologiestichting STW (nu NWO-domein TTW), voor zijn bijdrage aan de hoge vlucht die de medische beeldanalyse heeft genomen. Daarnaast prees STW hem voor de bruggen die hij slaat tussen wetenschap en kliniek. Op die manier brengt hij kennis buiten de academische wereld, zodat de maatschappij er optimaal van kan profiteren.

Gedreven

‘Ik ben verheugd met de komst van Wiro Niessen,’ zegt TTW-bestuursvoorzitter Jaap Schouten. ‘Wiro is een enthousiaste en gedreven wetenschapper. Daarnaast heeft hij een groot netwerk en de nodige bestuurlijke ervaring in het medisch-technische werkveld. Ook heeft hij een heldere visie op de do’s and don’ts van financiering van technisch-wetenschappelijk onderzoek.’ Vanaf volgend jaar zal Wiro meebouwen aan de positie van TTW binnen NWO en in het wetenschapsveld in Nederland, zegt Schouten. ‘Ik kijk daar met veel plezier naar uit.’

Loopbaan

Niessen studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, waar hij cum laude zijn Msc-titel behaalde en – ook cum laude – promoveerde op medische beeldverwerking. Een deel van zijn onderzoek deed hij in Amerika, waaronder aan Yale University. Aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht leidde hij onderzoeksgroepen in cardiovasculaire beeldanalyse en beeldgestuurde interventies. Sinds 2005 is Niessen hoogleraar aan het Erasmus MC en aan de Technische Universiteit Delft. In 2017 werd hij gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Bron: NWO