Extreem nauwkeurige watersplitser klaar voor de markt

4 december 2017

Een apparaat waarmee onderzoekers veel sneller mengsels van schadelijke stoffen in water kunnen meten, betreedt de commerciële markt. Het apparaat, genaamd FractioMate, is ontwikkeld in een TTW-project. NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), de Vrije Universiteit en Spark Holland hebben een overeenkomst getekend voor de eerste leveringen van het apparaat.

De VU, Spark Holland en TTW tekenen de overeenkomst

De FractioMate is een apparaat dat heel nauwkeurig duizenden verschillende stoffen in een watermonster kan opdelen, oftewel fractioneren. Dat gebeurt op basis van chemische eigenschappen: groepjes van stoffen komen dan in een eigen fractie terecht. Als je die fracties apart doormeet met behulp van toxicologische tests en chemische technieken kun je veel preciezer nagaan welke (vervuilende) stoffen in het water zitten dan wanneer je het watermonster als geheel analyseert. De FractioMate is ontwikkeld in een TTW-project van Jeroen Kool (BioAnalytical Chemistry) en Marja Lamoree (afdeling Environment & Health).

Lees meer over de FratioMate en de overeenkomst bij Innovation Exchange Amsterdam.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Toegepaste en Technische Wetenschappen

Contact

Dhr. ir. S. (Stefan) Jongerius (Programmamedewerker) Dhr. ir. S. (Stefan) Jongerius (Programmamedewerker) +31 (0)30 6001315 s.jongerius@nwo.nl