Acht Vidi-beurzen voor TTW-onderzoekers

30 mei 2017

NWO kent 89 Vidi-beurzen toe aan talentvolle onderzoekers, waarvan er 8 via NWO-domein TTW aan de slag gaan. Deze onderzoekers, die al een aantal jaren onderzoek doen op postdocniveau, kunnen met deze beurs van maximaal 800.000 euro een eigen onderzoekslijn ontwikkelen. De Vidi-beurs wordt jaarlijks toegekend en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls.

glasvezel

De acht TTW-onderzoekers gaan onder meer werken aan een nieuwe signaalverwerkingstechnologie, een grotere capaciteit voor glasvezels, stabielere en krachtigere plasmabronnen voor EUV-licht en nieuwe aansturing voor complexe high-tech machines.

Hieronder een overzicht van de gehonoreerde TTW-onderzoekers en een samenvatting van hun projecten.

Increasing the Capacity of Optical Nonlinear Interfering Channels (ICONIC)

Dr. A. (Alex) Alvarado, Technische Universiteit Eindhoven

Glasvezels zijn zo dun als menselijk haar, maar vervoeren bijna al het dataverkeer van de wereld. Echter, de glasvezelkabels die er nu liggen naderen hun maximum capaciteit. Dit project zal wiskunde gebruiken om de capaciteit van deze glasvezels te vergroten, om zo in de toekomst snellere internetverbindingen te garanderen.

Quantum dots shining their light on plasma charging

Dr.ir. J. (Job) Beckers, Technische Universiteit Eindhoven

Hoe deeltjes van enkele nanometers opladen in plasmaomgevingen is buitengewoon complex. Ondanks de technologische relevantie, zijn fundamentele processen nog nooit eerder experimenteel onderzocht op een directe manier. Dit onderzoek gebruikt quantum dots, die van kleur veranderen bij opladen, als een meetinstrument voor de opladingsprocessen en de daarmee samenhangende plasmafysische processen.

Multidimensional mapping of spatio-thermochemical states

Dr. A. (Alexis) Bohlin, Technische Universiteit Delft (AWEP)

Gedetailleerd inzicht in complexe chemische interacties kan alleen worden verkregen uit spectroscopische data in ruimtelijke en temporele correlatie. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een nieuwe methode in coherente beeldvorming: het verzamelen van gelijktijdige ruimte-, spectrum- en tijdafhankelijke informatie gevalideerd in reactieve stromen en bioreactoren.

Iedereen weer snel op de been

Prof.dr. P. (Pamela) Habibovic, Universiteit Maastricht (MERLN Instituut)

Miljoenen patiënten met verbrijzelde botten worden behandeld met eigen bot uit een ander lichaamsdeel. Dit is schaars en het oogsten ervan leidt tot complicaties. De onderzoekers zullen duizenden kunstmatige implantaten maken en bestuderen, om een optimale, goedkope vervanger te vinden voor patiënt-eigen bot.

How to mix the perfect high entropy alloy cocktail?

Dr. F.H.W. (Fritz) Körmann, Technische Universiteit Delft (3ME)

“High entropy alloys” volgen een nieuwe strategie van legeren door het mengen van veel elementen in bijna gelijke delen. Sommige van deze "metaal-cocktails" vertonen verrassend uitstekende materiaaleigenschappen, maar de onderliggende redenen zijn onbegrepen. Nieuwe legeringontwerpprincipes voor extreme materiaaleigenschappen zonder schaarse elementen zullen onderzocht worden via computersimulaties.

Light and sound-based signal processing in silicon nitride

Dr. D.A.I.  (David) Marpaung, Universiteit Twente

Binnen dit project wordt een signaalverwerkingstechnologie ontwikkeld, welke gebaseerd is op bijzondere interactie van licht en hypergeluid op een siliciumnitride fotonisch circuit. Deze zogenaamde geïntegreerde Brillouin signaalprocessor vormt een belangrijk technologieonderdeel voor optimaal gebruik van het optische informatiespectrum en vindt zijn toepassingen in toekomstige draadloze en optische netwerken.

Met data slimme machines!

Dr.ir. T.A.E. (Tom) Oomen, Technische Universiteit Eindhoven

Toekomstige high-tech machines zullen extreem complex zijn met talrijke actuatoren en sensoren. De voorgestelde aansturing maakt het mogelijk om te leren en adapteren uit een overvloed aan gegevens. Dit leidt tot een nieuwe generatie machines met ongekende hoge nauwkeurigheid, hoge snelheid en lage kosten voor toekomstige productieprocessen en wetenschappelijke instrumenten.

Nieuw licht voor nanolithografie

Dr. O.O. (Oscar) Versolato, FOM

Nanolithografie met extreem ultraviolet (EUV) licht redt de wet van Moore, en maakt steeds kleinere chips mogelijk. Het opwekken van EUV-licht blijft een uitdaging. Ik ga die uitdaging aan door een sterke wetenschappelijk basis te bouwen die ten grondslag zal liggen aan stabielere en krachtigere plasmabronnen van EUV-licht.

Een overzicht van alle 89 gehonoreerde onderzoeken staat hier.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Toegepaste en Technische Wetenschappen

Programma

Vernieuwingsimpuls

Contact

Anne van der Ham, MSc (Programmamedewerker) Anne van der Ham, MSc (Programmamedewerker) +31 (0)30 6001316 a.vanderham@nwo.nl