NWO beloont verrassend onderzoek met Open Mind-beurzen en Simon Stevin-prijzen

9 november 2017

Vijf gewaagde onderzoeksvoorstellen ontvangen van NWO een Open Mind-financiering van 50.000 euro. De subsidies zijn toegekend tijdens de eerste editie van NWO’s innovatiefestival TEKNOWLOGY. Daarnaast verkozen de congresbezoekers Floris van den Brink tot Simon Stevin Gezel, een eretitel voor veelbelovende onderzoekers.

De winnaars van Open Mind 2017 (fotograaf: Bram Saeys)De winnaars van Open Mind 2017 (fotograaf: Bram Saeys)

NWO’s gloednieuwe technologiefestival TEKNOWLOGY vormde het decor voor de prijsuitreikingen. Het festival viert de symbiose tussen technologie, wetenschap en innovatie. Op het programma stonden diverse (internationale) sprekers, lezingen en workshops, met daarnaast inspirerende voorbeelden van onderzoek uit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschap (hierna TTW).

Open Mind

Met Open Mind daagt NWO wetenschappers uit om out of the box te denken. Het onderzoek dat de winnaars dankzij de financiering kunnen opstarten, moet binnen een jaar zijn afgerond. Een jury, onder leiding van prof.dr. Jantien Stoter, wees de winnaars aan.

Privacy van video’s beschermen

Prof.dr. Martha Larson (Radboud Universiteit) wint een Open Mind-beurs met haar voorstel om software te ontwikkelen die online video’s veel privacybestendiger maakt. De software moet informatie in video’s opsporen die niet relevant is, maar wel veel prijsgeeft over de maker van de video. Vervolgens verwijdert de software die informatie uit de video.

Geen eendagshaantjes meer

Prof.dr.ir. Wiendelt Steenbergen (Universiteit Twente) wint een Open Mind-beurs voor zijn idee om in een zeer vroeg stadium het geslacht van kippenembryo’s vast te stellen terwijl ze nog in het ei zitten. De methode kan voorkomen dat jaarlijks vele miljoenen haantjes ter wereld komen in de kippenindustrie. Zij worden vrijwel meteen gedood, omdat alleen hennen commercieel aantrekkelijk zijn.

Kraamkamer voor zeewier

De derde Open Mind-beurs gaat naar Alexander Ebbing (NIOZ). Hij stelt voor om kunstmatige kraamkamers voor zeewier te ontwikkelen. Die kunnen de zeewierteelt gereedmaken voor het produceren van grote hoeveelheden biomassa, op een energiezuinige en milieubesparende manier.

IJzerpoeder als energiedrager

De vierde winnaar is het studententeam Solid (Technische Universiteit Eindhoven). Zij stellen voor om ijzerpoeder te gebruiken als drager van groene energie. Het team wil werken aan een techniek die groene energie gebruikt om roestdeeltjes om te zetten in ijzerpoeder. Dat poeder is vervolgens te oxideren tot roest, waarbij de opgeslagen energie weer vrijkomt.

Onderontwikkelde longen bij vroeggeboren baby’s meten

Ing. Gert Weijers en drs. Freke Wilmink ontvangen een Open Mind-beurs voor een techniek die met ultrageluid kan vaststellen hoe volgroeid de longen zijn van vroeggeboren baby’s. Onderontwikkelde longen vormen bij vroeggeboren baby’s de meest voorkomende complicatie.  De techniek is niet-invasief en kan de levens van vele vroeggeboren baby’s redden.

Simon Stevin Gezel

De bezoekers van TEKNOWLOGY verkozen Floris van den Brink tot Simon Stevin Gezel 2017. De titel wordt sinds 2005 jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker die onlangs is gepromoveerd op een TTW-onderzoek. Daarnaast werkt de onderzoeker met succes werkt aan de valorisatie van onderzoeksresultaten. Floris van den Brink ontvangt, naast de titel, een geldbedrag van 5000 euro.

Van den Brink ontwikkelde een elektrochemische microreactor waarmee je de omzetting van medicijnen in het menselijk lichaam kunt nabootsen. Een voorbeeld daarvan is de verwerking van paracetamol door de lever. De microreactor is ook geschikt om complexe mengsels van eiwitten op te knippen. Dat is nodig om de eiwitten nauwkeurig te kunnen identificeren met zeer gevoelige meetapparatuur. Het splitsen gebeurt tot nu toe doorgaans met enzymen, wat relatief omslachtig is. In de microreactor kan dat elektrochemisch: dat gaat veel sneller en met hoge efficiëntie. Van den Brink voerde zijn promotieonderzoek uit aan de Universiteit Twente.

Simon Stevin Meester

Prof.dr. Andrew Webb werd tijdens TEKNOWLOGY benoemd tot Simon Stevin Meester 2017. Hij ontving van NWO een bedrag van 500.000 euro. Webb richt zich met dat bedrag op de ontwikkeling van nieuwe MRI-technieken waarmee je ziektes in een veel vroeger stadium kunt opsporen. Daarnaast ontwikkelt hij mobiele MRI-scanners voor gebruik in ontwikkelingslanden. De prijs werd overhandigd door TTW-voorzitter Jaap Schouten en Nora van der Wende, Directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Simon Stevin-prijzen zijn vernoemd naar natuurkundige, wiskundige en ingenieur Simon Stevin (1548-1620). Stevin groeide uit tot een zeer succesvolle wetenschapper die niet alleen oog had voor de theorie, maar vooral dacht aan praktische toepassingen.

Meer informatie


Bron: NWO