Werk buiten kantoortijden niet per se negatief voor het gezin

17 mei 2017

Werk buiten kantoortijden heeft niet per se negatieve gevolgen voor het gezin. Arbeid verrichten in de avond, nacht of het weekend geeft ouders juist meer mogelijkheden om zelf voor hun kinderen te zorgen. Dat toont Melissa Verhoef aan in haar proefschrift ‘Work schedules, childcare and well-being’. Hiermee zet zij dit type werkschema in een positiever daglicht dan eerder onderzoek en de heersende publieke opinie. Verhoef promoveert vrijdag 19 mei aan de Universiteit Utrecht met NWO-financiering uit het programma Onderzoekstalent.

Meisje aan het tekenen terwijl haar vader werktMeisje aan het tekenen terwijl haar vader werkt. foto: bbernard (Shutterstock)

Verhoef onderzocht de samenhang tussen het werkschema van ouders, de kinderopvang en het welzijn van ouders en kinderen. Daaruit blijkt: werk buiten kantoortijden geeft ouders meer mogelijkheden om zelf voor hun kinderen te zorgen.

Kinderopvang is alsnog belangrijk voor het welzijn van deze ouders. In gezinnen die gebruik maken van kinderopvang is het welzijn van vaders die buiten kantoortijden werken hoger dan dat van vaders die binnen kantoortijden werken. In gezinnen die geen kinderopvang gebruiken hebben moeders die buiten kantoortijden werken juist een lager welzijn.

Welzijn van kinderen

Voor het welzijn van kinderen is de relatie tussen ouders en de medewerkers van de kinderopvang van belang. Hoe beter deze relatie hoe beter dat is voor het kind, aldus Verhoef.
Verhoef: ‘De rol van de kinderopvang is overigens niet in elk land gelijk. Ik vergeleek Nederlandse gezinnen met gezinnen uit Finland en Groot-Brittannië. Nederlandse ouders die buiten kantoortijden werken zijn minder geneigd om formele kinderopvang te gebruiken dan Finse ouders.’
Verder hebben Nederlandse kinderen een lager welzijn dan Britse kinderen wanneer ze gedurende langere tijd in formele kinderopvang verblijven. Deze verschillen kunnen deels verklaard worden doordat het beleid en de sociale normen rondom kinderopvang niet in elk land hetzelfde zijn.

Meer informatie

M. (Melissa) Verhoef (1990) voltooide haar proefschrift ‘Work schedules, childcare and well-being’ aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen, Departement Maatschappijwetenschappen, afdeling Sociologie, binnen het project ‘The choice for child-care arrangements and consequences for the well-being of families’ met NWO-financiering uit het programma Onderzoekstalent. Hoofdaanvrager en promotor is prof. dr. ir. A.G. (Tanja) van der Lippe. Co-promotor is dr. A. (Anne) Roeters.


Bron: Universiteit Utrecht