NWO investeert in onderzoeksinfrastructuur

3 april 2017

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het programma Investeringen NWO-middelgroot vier projecten toegekend op het terrein van de exacte wetenschappen en de maatschappij- en gedragswetenschappen. Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen vaak te kostbaar zijn.

Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. Uiteindelijk zijn door de domeinbesturen van ENW (exacte en natuurwetenschappen) en SGW (sociale en geesteswetenschappen) 4 voorstellen gehonoreerd.

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investering. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO dit jaar varieert van 110.000 tot 500.000 euro.

De gehonoreerde projecten bij Exacte en Natuurwetenschappen zijn: 

Op zoek naar tweeling Aarde
Prof.dr. [Ignas] Snellen, m, 06-06-1970, Universiteit Leiden, Sterrewacht Leiden.
Met dit project bouwt Nederland mee aan de meest nauwkeurige en stabiele spectrograaf in de wereld, welke zal worden ingezet voor een unieke zoektocht naar tweeling Aardes, en voor nader onderzoek aan planeten die worden ontdekt door de NASA TESS en ESA PLATO satellieten.
Toe te kennen budget: € 300.000

De multitasking-telescoop
dr. J.W.T. (Jason) Hessels, m, 22-02-1979, ASTRON/UvA.
LOFAR is ‘s werelds grootste laagfrequente radiotelescoop, met antennes verspreid over heel Nederland en Europa. De onderzoekers gaan het `brein’ van LOFAR vervangen om meerdere soorten astronomische waarnemingen tegelijk te doen. Daarmee wordt LOFAR nog efficiënter, productiever en nauwkeuriger.
Toe te kennen budget: € 396.000

4MOST werpt licht op de dynamica van het universum
Contact: Prof. Dr. A. (Amina) Helmi, f, 06-10-1970, University of Groningen, Kapteyn Astronomical Institute.
Met de gebundelde krachten van de Gaia satelliet en de 4MOST spectrograaf in Chili, kunnen de onderzoekers de massa verdeling en de geschiedenis van onze Melkweg bepalen en licht werpen op de donkere kant van het Heelal.
Toe te kennen budget: € 255.000

Het gehonoreerde project bij Sociale en Geesteswetenschappen is:

Scherpere beelden maken van het menselijk brein
Dr. B.A. (Benedikt) Poser, m, 04-10-1978, Maastricht University, Faculty of Psychology and Neuroscience
MRI is een geweldige techniek die ons helpt te begrijpen hoe de hersenen werken of om ziekte te diagnosticeren. Maar beweging tijdens de scan kan het beeld onbruikbaar maken. Dit project maakt gebruik van speciale camera's die de MRI-scanners helpen om ‘de bewegingen van het hoofd te volgen’ en daarmee altijd scherpe beelden te kunnen maken.

Nieuw aan deze ronde bij SGW was dat alleen aanvragen voor apparatuur konden worden ingediend, geen aanvragen voor dataverzamelingen zoals bij voorgaande rondes. SGW had voor deze ronde een budget beschikbaar van 0,5 miljoen euro.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Sociale en Geesteswetenschappen Exacte en Natuurwetenschappen

Programma

Investeringen NWO-middelgroot

Speerpunt

Grote onderzoeksfaciliteiten (2015-2018)

Contact

Irma Siebrasse Irma Siebrasse +31 (0)70 3440994 i.siebrasse@nwo.nl