Moderne wetenschap: 17e-eeuwse wortels opgraven

27 oktober 2017

De Rijksuniversiteit Groningen start maandag 30 oktober met een gratis online cursus die de bronnen van de moderne wetenschap onderzoekt. In drie weken tijd nemen drie wetenschappers de deelnemers mee naar de zeventiende eeuw, naar de oorsprong van de wetenschappelijke revolutie die in die periode ligt: ‘Scientific Revolution: Understanding the Roots of Modern Science’. Drie onderzoekers uit de Vernieuwingsimpuls (Veni) staan aan de basis van deze MOOC (‘massive online open course’): Andrea Sangiacomo, Han Thomas Adriaenssen en Doina-Cristina Rusu.

V.l.n.r. Andrea Sangiacomo, Doina-Cristina Rusu en Han Thomas Adriaenssen. Drie mensen.V.l.n.r. Andrea Sangiacomo, Doina-Cristina Rusu en Han Thomas Adriaenssen. Foto: RUG

Doel is om het publiek op laagdrempelige en leerzame wijze kennis te laten maken met de wetenschappelijke revolutie die 400 jaar geleden plaatsvond en haar rol in de vorming van de moderne Westerse wereld. Aan de orde komen 6 cursusblokken (voertaal Engels): Understanding ‘science’, Aristotelian ‘science’ vs. the ‘new’ science, Experience, experiments and instruments, The role of scientific hypotheses, Science and society en Science, religion and secularization.

Filosofie en wetenschap

De cursus is samengesteld door Andrea Sangiacomo, onder meer specialist in vroegmoderne filosofie (in het bijzonder Spinoza en Descartes) en wetenschap; Han Thomas Adriaenssen (onderzoek naar Aristotelische filosofie) en Doina-Cristina Rusu, eveneens onderzoeker in vroegmoderne filosofie en wetenschap.

Deelnemers aan de MOOC moeten rekenen op een belasting van circa 3 uur per week. De cursus is gratis (schrijf hier in en bekijk de introductiefilm) maar voor €34 heb je daarna onbeperkt toegang tot het cursusmateriaal en krijg je een certificaat.

Vanaf maandag 30 oktober start de drieweekse cursus.

Meer informatie

MOOC wordt ondersteund en gesponsord door Groningen Centre for Medieval and Early Modern Thought.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Sociale en Geesteswetenschappen

Programma

Vernieuwingsimpuls

Speerpunt

Vrij onderzoek en talent (2015-2018)