Doe mee aan het Groot Nationaal Onderzoek 'OnderbuikNL'

Hoe beïnvloeden emoties jouw politieke voorkeur?

27 maart 2017

De onderzoekers van OnderbuikNL gaan het land in om metingen te verrichten met proefpersonen. Wil jij meedoen aan dit sociale experiment? Kom dan naar een van de locaties en doe mee aan een van de meetsessies in hun mobiele sociale laboratorium.

De onderzoekers van OnderbuikNL gaan het land in om metingen te verrichten met proefpersonen. (Beeld: NTR)(Beeld: NTR)

Doel van het experiment

Samen met NWO en De Kennis van Nu (NTR) starten de onderzoekers Bert Bakker en Gijs Schumacher van de Universiteit van Amsterdam en Matthijs Rooduijn van de Universiteit Utrecht een nieuw Groot Nationaal Onderzoek: OnderbuikNL. Het uiteindelijke doel is om meer inzicht te krijgen in de rol van de (onbewuste) emoties op de standpunten die mensen hebben. Wat is het effect van een negatieve en positieve boodschap op de uiteindelijke opinievorming? Is het allesbepalend, of gaat het om een klein effect?

Kom naar het lab

De onderzoekers willen een zo divers mogelijke onderzoeksgroep en zijn daarom de komende maanden op verschillende plekken door heel Nederland te vinden. Kom langs in hun mobiele sociale laboratorium op een van de volgende locaties:

8 en 9 april: Beeld en Geluid in Hilversum
Gedurende de openingstijden van 10 tot 17.30. Locatie: Media Parkboulevard 1

24 en 25 juni: In Assen tijdens de TT
Van 12:00 tot 20:00 uur. Locatie: De Haar

22 en 23 juli: Kermis Tilburg 
Van 14:00 uur tot 20:00 uur. Locatie: Spoorlaan

19 september: Den Haag tijdens Prinsjesdag 
Precieze locatie en tijdstip volgen nog

Er volgen nog meer locaties. Hou daarvoor de website en facebookpagina van De Kennis van Nu in de gaten.

Wat wordt gemeten?

Je krijgt een korte vragenlijst over jouw politieke kennis en opinies. Daarna krijg je verschillende video’s te zien over actuele politieke en sociale onderwerpen. Terwijl je kijkt, meten de onderzoekers je hartslag en hoe de spiertjes in je gezicht zich samentrekken. Via de vingertoppen meten ze of je klamme handjes krijgt. Goed om te weten: dit alles is geheel pijnloos.

Over de onderzoekers

Bert Bakker is communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Matthijs Rooduijn is politiek socioloog aan de Universiteit Utrecht. Gijs Schumacher is politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerd nieuws


Bron: NWO