Van vloeistofdynamica naar blockchains en vice versa

8 december 2017

Sommige promovendi weten al vroeg dat ze na hun promotie niet verder willen in de wetenschap: voor natuurkundige Sten Reijers, derdejaars oio in Twente, gaat dit ook op. Hij kiest voor het bedrijfsleven. Onlangs startte hij met vijf vrienden – van wie vier ook fysicus - een eigen bedrijf: Chaintip, dat zich richt op consultancy over blockchains. Bijzonder is dat hij ondernemen met promoveren combineert. NWO was bereid zijn contract aan te passen, waardoor hij vanaf september parttime promovendus is.

Foto: Sten ReijersFoto: Sten Reijers

Reijers: “Ik heb me al enkele jaren verdiept in blockchains. Ik wilde er hoe dan ook verder mee.” Enigszins schoorvoetend ging hij met zijn idee voor een eigen bedrijf naar promotor Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistofdynamica bij de Universiteit Twente. Lohse reageerde positief. Reijers: “Detlef zei dat nou eenmaal niet alle fysici hun carrière in de wetenschap kunnen vervolgen en dat hij het als zijn taak zag eraan bij te dragen dat zijn oio’s succesvol worden. Hij wilde me ondersteunen bij het verwezenlijken van mijn plannen.

Haalbaarheid

Het maakt wel uit dat mijn promotietraject op schema ligt, met twee publicaties en een derde en vierde in de pipeline. Ik doe een theoretisch onderzoek naar wat er gebeurt als je met een laser op een druppel schiet. Daarvoor maak ik vooral gebruik van computersimulaties en ik hoef dus niet hele weken aaneengesloten aan een opstelling in een lab te werken. Detlef is ervan overtuigd dat ik het af ga maken.”

Reijers en Lohse dienden bij NWO  een verzoek in voor aanpassing van het oio-contract. Reijers: “NWO wilde – terecht - precies weten hoe ik het verdere promotietraject dacht in te gaan vullen. Ik heb planningen moeten overleggen. Toen ze van de haalbaarheid overtuigd waren, was de wijziging naar veertig procent ook binnen een maand geregeld. Ik mag nu tot midden 2019 over mijn promotie doen. Ik ben blij met deze support van NWO. Maandag en dinsdag zijn mijn vaste universiteitsdagen en de rest van de week besteed ik aan mijn bedrijf. Door deze indeling ben ik ongelooflijk efficiënt, want ik kan op dinsdag op de UT niet denken ‘ah, dat doe ik morgen wel’.”

Blockchain

De core business van Reijers’ bedrijf, consultancy voor private blockchains, heeft geen enkel raakvlak met zijn promotieonderzoek. Hij legt uit: “Een blockchain bestaat uit een gedistribueerd netwerk van nodes waarbinnen op basis van een consensusprotocol de waarheid wordt bepaald en vastgelegd in een ketting met data items. Alle items in deze ketting zijn cryptografisch aan elkaar gekoppeld waardoor geen verandering meer kan plaatsvinden. Deskundigen beschouwen dit proces als zeer veilig, omdat er geen centrale, overkoepelende partij is die de dienst uitmaakt. Dit maakt zo’n blockchain ook enorm resistent tegen aanvallen van hackers. In de jaren tachtig en negentig verschenen er al publicaties over de consensusprotocollen, maar pas bij Bitcoin werd de technologie ingezet voor een financieel doel. Daarmee kwam het onder de aandacht van een aantal grote partijen binnen de bankensector en dit leidde tot een ware blockchain hype.”

Reijers veronderstelt dat hij precies op het goede moment inspringt: “Door de hype is er nu veel vraag naar specialisten. We willen uiteindelijk ook een eigen Initial Coin Offering (ICO) lanceren, waarmee een investeerder uiteindelijk via een digitale munt dividend kan ontvangen over de prestaties van ons bedrijf. Met deze ICO kunnen we onze onderneming financieren en kickstarten. De vooruitzichten zijn goed. Ik kan er niet veel meer over zeggen, maar we hebben contact met grote partijen.”

Meer informatie

Sten Reijers, s.a.reijers@utwente.nl

 

 

Bron: NWO