Team CRISPR Clear wint Topsector Chemie Studentencompetitie 2017

7 december 2017

Topsector Chemie Studentencompetitie 2017 is gewonnen door het team CRISPR Clear van de Wageningen University & Research. De winnaar CRISPR Clear nam de prijs in ontvangst tijdens chemiecongres CHAINS in Veldhoven. Studenten Carina Nieuwenweg, Martijn van Galen en Angelina Horsting van het team CRISPR Clear ontvingen ieder een cheque van 1000 euro. De Topsector Chemie Studentencompetitie werd mede mogelijk gemaakt door NWO en de Topsector Chemie. DSM sponsorde dit jaar het prijzengeld.

Foto: Thijs ter Hart

Detectie van biologische wapens

Team CRISPR Clear heeft een goedkoop en draagbaar detectie device, CRISPR Clear, ontwikkeld dat potentiele biowapens kan detecteren binnen een uur. Naast detectie van biowapens, kan dit device ook ingezet worden om verschillende ziektes op te sporen. Met CRISPR Clear is het mogelijk om buiten het lab detecties uit te voeren.

Marcus Remmers, chief technology offcier van DSM reikte de prijs uit en lichtte de keuze van de jury toe: “CRISPR Clear heeft een creatieve manier gevonden om chemie toe te passen ten behoeve van een maatschappelijk relevante uitdaging. Dit team heeft een veelzijdig onderwerp gekozen en toonde veel initiatief tijdens hun onderzoeksstage. De jury waardeerde de brede toepassingsmogelijkheden van dit device.

Vier teams werden in mei genomineerd uit alle inzendingen. Tijdens een onderzoeksstage afgelopen zomer gingen ze hard aan de slag om een creatieve oplossing te vinden voor een maatschappelijke of industriële uitdaging. De resultaten hebben ze in oktober voorgelegd aan de jury.

De bekendmaking vond plaats op woensdag 6 december 2017 tijdens chemiecongres CHAINS.

In de Topsector Chemie werken Nederlandse bedrijven, onderzoekers en overheid samen aan groene en duurzame oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast besteedt de Topsector Chemie veel aandacht aan de ontwikkeling van talentvolle studenten die innovatie binnen de Chemie kunnen versnellen.

Bekijk hier een filmpje van het winnende team.

Meer informatie over de vier finalisten van de Topsector Chemie Studentencompetitie 2017 op https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2017/cw/vier-finalisten-in-de-topsector-chemie-studentencompetitie-2017.html

Bron: NWO