Fresh Strips wint Gouden KIEM 2017

7 december 2017

Het team van Fresh Strips en de Technische Universiteit Eindhoven heeft woensdag 6 december 2017 de Gouden KIEM in ontvangst genomen. Met de Gouden KIEM belonen NWO, de topsector Chemie en InnovatieLink jaarlijks de beste chemische start-up. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro voor een onderzoeksproject en een sculptuur en werd uitgereikt tijdens Chemiecongres CHAINS.

Foto: Thijs ter Hart

Tot de drie finalisten behoorde naast Fresh Strips, Boostani en Plantics. Van de winnaar werd voorafgaand aan de prijsuitreiking kort filmpje vertoond waarin zij hun bedrijf presenteerde. De winnaar werd bovendien verrast met een speciale videoboodschap van Prins Constantijn, de ambassadeur van StartupDelta.

De prins sprak de wens uit dat Fresh Strips snel zal groeien, om zo vernieuwing in de chemische materialensector te brengen in Nederland en daarbuiten.

Gouden KIEM jury

De jury bestond dit jaar uit prof. Floris Rutjes (RU), dr. Peter Berben (BASF), Leon Joore (Millvision), dr. Cristianne Rijcken (Cristal Therapeutics) en Jan Kolijn (TUSTI).

De jury was onder de indruk van het enthousiasme en innovatieve ideeën van de drie start-ups. Zij kende de Gouden KIEM toe aan het bedrijf waarin de jury de sterkste combinatie zag tussen een sterk product met maatschappelijke impact, een goed jong team met complementaire expertises en goede kennis van concurrentie.

De Gouden KIEM-competitie wordt sinds 2014 jaarlijks georganiseerd en staat open voor deelname door alle bedrijven in de chemische sector die drie jaar of korter bestaan en hun wortels hebben in een universiteit of HBO. De Gouden KIEM-competitie wordt mogelijk gemaakt door het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen, de Topsector Chemie en InnovatieLink.

Finalisten in beeld:

Fresh Strips (TU/e): vloeibaar kristallijn materiaal als sensor om versheid van voedsel te monitoren
Deze sensor bestaat uit een sticker waarop een dunne film met onder meer dit vloeibaar kristallijne materiaal is aangebracht. Deze sticker is goedkoop te produceren en makkelijk aan te brengen op uiteenlopende verpakkingen van vers voedsel. Als het voedsel te lang aan hogere temperaturen is blootgesteld kleurt de sticker irreversibel van groen naar rood, zodat met behulp van een schaalverdeling makkelijk is af te lezen of het product nog vers genoeg is. Het bedrijf ziet naast de toepassing in de voedselveiligheid ook toepassingen in de farmaceutische industrie, waar grotere marges gehaald kunnen worden maar waar stringentere regelgeving van toepassing is.

Boostani (UM): beter recyclebare plastic verpakkingen
Boostani maakt plastic verpakkingen beter recyclebaar door methoden te ontwikkelen om plastics met betere eigenschappen te maken. Huidige gelaagde plastic verpakkingen die slecht recyclebaar zijn, worden hierdoor overbodig. Boostani onderzoekt hoe de eigenschappen van veelgebruikte plastics zoals polyethyleen en polypropyleen met nanodeeltjes als additieven verbeterd kunnen worden. Door de additieven en combinaties van additieven te variëren, wil dit bedrijf een nieuw monolaag plastic creëren met dezelfde eigenschappen op het gebied van doorlaatbaarheid als de huidige gelaagde verpakkingsmaterialen.

Plantics (UvA): ‘biodegradable’ polymeer Plantics-GX als veelzijdig plastic voor materialen
Plantics wil het gepatenteerde polymeer Plantics-GX, dat zowel ‘biobased’ als ‘biodegradable’ is, op de markt brengen. Met dit polymeer zijn vele toepassingen mogelijk zoals in consumentenproducten en constructiematerialen. Naast de vele toepassingsmogelijkheden is het polymeer competitief in productieprijs.

Bekijk hier de drie finalisten.

Meer informatie over de Gouden KIEM is te vinden op https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2017/cw/vooraankondiging-gouden-kiem-competitie-2017.html

Bron: NWO