Drie chemici onder nieuwe KNAW-leden

23 mei 2017

De KNAW heeft 26 nieuwe Akademieleden gekozen. Dat is inclusief de extra ronde voor vrouwelijke wetenschappers die de KNAW hield in het kader van het Westerdijkjaar. Op donderdag 8 juni worden de nieuwe leden geinstalleerd. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. Drie van de recent gekozen leden zijn chemici.

Isabel Arends (1966)

hoogleraar biokatalyse en organische chemie aan de TU Delft
Isabel Arends onderzoekt nieuwe technieken waardoor chemische processen een stuk duurzamer worden. Ze onderzocht onder andere de basis van een proces waarmee geurstoffen kunnen worden gemaakt met grote precisie, door gebruik te maken van enzymen en zuurstof uit de lucht, en zonder vervuilende en giftige oplosmiddelen. Arends was een van de eerste onderzoekers die chemische en biokatalyse-processen met elkaar combineerde. Naast haar onderzoek houdt Arends zich bezig met onderwijs. Zo zette ze onder andere een succesvolle online cursus op over industriële biotechnologie.

Marc Koper (1967)

hoogleraar fundamentele oppervlaktewetenschap aan de Universiteit Leiden
Marc Koper is een internationaal vermaard elektrochemicus. Hij maakt op het niveau van atomen inzichtelijk wat er gebeurt aan het oppervlak van elektroden. Het onderzoek van Koper leidt tot betere katalysatoren voor onder andere de omzetting van kooldioxide in brandstof. Koper werkt samen met chemiebedrijven aan duurzame energieproductie, energieopslag en energieconversie.

John van der Oost (1958)

hoogleraar bacteriële genetica aan Wageningen University & Research
John van der Oost is al vijfentwintig jaar internationaal toonaangevend in het onderzoek van het erfelijk materiaal van bacteriën en andere micro-organismen. Met zijn groep was hij tien jaar geleden de eerste die het mechanisme ophelderde achter het CRISPR-Cas-afweersysteem van bacteriën. Daardoor konden onderzoekers nieuw gereedschap ontwikkelen waarmee ze doelgericht genetisch kunnen manipuleren. Recent ontrafelde Van der Oost een tweede bacterieel afweersysteem waardoor de genetische gereedschapskist verder wordt uitgebreid. De vindingen van Van der Oost helpen mee om in de toekomst gentherapie uit te voeren: het repareren van genetische afwijkingen.

De KNAW telt ruim vijfhonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven. De volledige lijst met toekenningen is te vinden op de website van de KNAW.

Bron: NWO