22 startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

20 april 2017

Tweeëntwintig onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

De wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar de wijze waarop huidcellen opnieuw geprogrammeerd kunnen worden tot hersencellen om depressie te bestuderen, de wijze waarop verbale informatie van ouders gedrag en cognitie van hun kinderen beïnvloedt, en hoe de microstructuur van hersenen beter gemeten kan worden met nieuwe MRI technologie.

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Massachusetts Institute of Technology (MIT), het Max Planck Instituut en University of Cambridge. Vijftien Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland. Drie gaan voor 12 maanden, twee voor 18 maanden, één voor 15 maanden en één voor 14 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de derde financieringsronde van 2016.

Feiten en cijfers

78 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 45 mannen en 33 vrouwen. Het totale honoreringspercentage is 28%. Onder de mannen is het honoreringspercentage 20% en onder de vrouwen 39%. Twaalf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland, één naar Australië, één naar Canada, één naar Frankrijk en één naar België. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).

Meer informatie


Bron: NWO