21 jonge wetenschapstalenten naar buitenland met Rubiconbeurzen

24 januari 2017

Eenentwintig onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

21 jonge wetenschapstalenten naar buitenland met Rubiconbeurzen

De wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar de quantum chips van de toekomst, de effecten van kennisoverdracht van wetenschap naar de maatschappij, en het hulpgedrag van kinderen om solidariteit te bevorderen en discriminatie tegen te gaan. De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Oxford University, het Max Planck Instituut en Harvard University. 16 Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland. 4 gaan voor 12 maanden en 1 voor 15 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de tweede financieringsronde van 2016.

In de lijst met toekenningen staan korte omschrijvingen van de gehonoreerde onderzoeksvoorstellen, evenals enkele feiten en cijfers voor deze financieringsronde.

Feiten en cijfers

77 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 44 mannen en 33 vrouwen. Het totale honoreringspercentage is 27%. Onder de mannen is het honoreringspercentage 30% en onder de vrouwen 24%. Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, acht naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland, één naar Australië en één naar Denemarken. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap.

Bron: NWO