154 pas gepromoveerde onderzoekers ontvangen Veni van 250.000 euro

28 juli 2017

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 154 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen aan de vorming van sterrenstelsels in clusters, het voorkomen van giftige stoffen in recyclede producten, welke verbanden er zijn tussen liefde en seks in intieme relaties van jongeren, wat de rol en impact is van handel en koloniale instituties op de groei van ongelijkheid in ontwikkelingslanden sinds de 19e eeuw, het ontwerp van materialen die zich aanpassen aan hun omgeving voor gebruik in zachte robots, en hoe enkel- en knieblessures in de sport voorkomen kunnen worden door ‘motorisch leren’.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van bijna 14%. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. In deze Veni-ronde investeert NWO in totaal 38,3 miljoen euro in vrij en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek.

In het overzicht met toekenningen staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).


Veni-laureaten aan het woord over hun onderzoek

Onderzoekers Lynn Boschloo, Bas Overvelde, Saskia Peels en Said Rodriguez vertellen in deze videoreeks welk onderzoek ze gaan doen met de Veni die ze hebben ontvangen, waarom hun onderzoek vernieuwend is en wat hun onderzoek kan betekenen voor de maatschappij.

Klik op de screenshot en ga naar de interviews van Veni-laureaten op YouTubeEen Veni-financiering geeft talentvolle, pas gepromoveerde onderzoekers de kans om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen.

Vernieuwingsimpuls

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Feiten en cijfers Veni-ronde 2017

Aantal (ontvankelijke) voorstellen: 1127
Verdeling m/v bij aanvragers: 607 man, 520 vrouw
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 154 (13,7%)
Verdeling m/v bij honoreringen: 87 man, 67 vrouw
Honoreringspercentage vrouwen: 12,9%
Honoreringspercentage mannen: 14,3%

Bron: NWO