15 startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

13 juli 2017

15 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Bagage band

De wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar de effectiviteit van vloggen in het onderwijs, of een tumor-specifieke fluorescente speurstof in staat is om uitzaaiingen in de lymfeklieren tijdens de operatie op te sporen, en wat de lange termijn impact is van klimaatverandering en menselijk handelen op tropisch bos.

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals the University of Cambridge, Harvard University en Max Planck Institute for Psycholinguistics. Alle vijftien Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2017.

Feiten en cijfers

80 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 43 mannen en 37 vrouwen. Het totale honoreringspercentage is 19%. Onder de mannen is het honoreringspercentage 14% en onder de vrouwen 24%. Twaalf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, een naar het Verenigd Koninkrijk, een naar België en een naar Zweden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).


Bron: NWO