Zestien Rubiconbeurzen voor onderzoek aan buitenlandse topinstellingen

11 januari 2016

Zestien onlangs gepromoveerde onderzoekers kunnen onderzoek gaan doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

15 onderzoekers vertrekken naar het buitenland met een Rubicon

De wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar vluchtelingen in Italië, de evolutie van meercellige bacteriën en keizerskroningen in de nadagen van het Heilig Roomse Rijk. Ze gaan dat doen aan topinstituten als het École Française de Rome, Columbia University en Harvard University. 15 Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland. 1 gaat voor 12 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de tweede financieringsronde van 2015.

In de lijst met toekenningen staan korte omschrijvingen van de gehonoreerde onderzoeksvoorstellen, evenals enkele feiten en cijfers voor deze financieringsronde.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap.


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: