Winnaars Bio Art & Design Award 2016

20 mei 2016

De biokunstenaars Lilian van Daal en Roos Meerman met 'Dynamorphosis – The beauty of inner mechanisms', Cecilia Jonsson met 'Haem' en Pei-Ying Lin met 'Tame is to Tame' zijn op vrijdag 20 mei uitgeroepen tot de winnaars van de Bio Art & Design Award 2016 (BAD Award). De jury koos deze biokunstenaars en -designers uit twaalf teams van samenwerkende internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Met de geldprijs van 25.000 euro brengen de winnaars het komende jaar hun kunstproject in de biotechnologie tot uitvoer. Voor de uitvoering van elk BAD Award-project wordt nauw samengewerkt met een Nederlandse onderzoeksinstelling.

De winnaars met de voorzitter van de jury, William MyersDe winnaars met de voorzitter van de jury, William Myers

De finale van de BAD Award was een groot succes. Er was veel publiek voor de presentaties van de deelnemers over hun plannen voor een kunstproject. De internationale jury, onder leiding van voorzitter William Myers (schrijver en curator, Verenigde Staten), was onder de indruk van de diversiteit aan ideeën; van kunst om bewustzijn over duurzaamheid te creëren tot het ontwerp van rituele instrumenten voor neurologische toepassingen en 3D-abstracties van organen voor nieuwe toepassingen. 'Opvallend dit jaar was dat veel kunstenaars in hun project de mens of het menselijk lichaam centraal stelden,' aldus Myers.

Myers over de winnaars: 'Met hun geweldige projectplannen zijn de winnaars erin geslaagd om haalbaarheid en originaliteit zo te combineren dat dit naar onze verwachting als jury leidt tot tastbare poëzie.' Het Nederlandse kunstenaarsduo Lilian van Daal en Roos Meerman gaat met de prijs onderzoeken of het construerend vermogen van het menselijk lichaam toegepast kan worden op producten aan de hand van 3D printing. Dit doet het duo in samenwerking met het Swammerdam Institute for Life Sciences (Universiteit van Amsterdam). Met het Nederlands Kanker Instituut gaat de Noorse Cecilia Jonsson een kompasnaald ontwikkelen gemaakt van ijzer uit menselijke placenta's, als metafoor voor de ontdekkende natuur van de mens. Pei-Ying Lin uit Taiwan gaat de relatie tussen mens en virus verkennen in een conceptuele 'dans'. Zij brengt haar project tot uitvoer in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum.

De winnende kunstwerken worden vanaf 2 december 2016 tentoongesteld bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven

De jury over de winnaars


Achtergrond BAD Award

De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn te laten experimenteren met biokunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2016 is een initiatief van NWO, ZonMw, TU/e, Waag Society, kunstruimte MU en BioArt Laboratories. De BAD Award is een voortzetting van de succesvolle Designers & Artists for Genomics Award (DA4GA) die tussen 2010 en 2013 internationaal naam maakte. Opgezet door het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en Waag Society groeide de prijs uit tot een stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatieven die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de biotechnologie biedt.

Jury 2016

  • William Myers, curator en schrijver (Verenigde Staten/Nederland) - voorzitter van de jury
  • Ian Brunswick, curator, Science Gallery Dublin (Ierland)
  • Robert Hall, hoogleraar Plant Metabolomics, Wageningen University (Nederland)
  • Manon Parry, universitair docent Publieksgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam (Nederland)
  • Floor van Spaendonck, expert New Media/Digital Culture, Het Nieuwe Instituut, Rotterdam (Nederland)
  • Mike Thompson, biodesigner, oud-winnaar Bad Award (Nederland)

NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.


ZonMw (onderdeel van NWO)

Innovatie is nodig om de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg te behouden en te verbeteren. ZonMw vervult hierin een belangrijke functie - objectief en onafhankelijk. Via subsidieprogramma's stellen we anderen in staat kennis te ontwikkelen en toe te passen. En dat op een zeer breed terrein: van fundamenteel onderzoek, de implementatie van nieuwe behandelingen, preventieve interventies en verbeteringen in de structuur van de gezondheidszorg. Zo werken we dagelijks aan de vernieuwing van de zorg. Samen met beleidsmakers, onderzoekers en professionals uit de praktijk.


Stroom Den Haag

Stroom Den Haag is een kunstcentrum met een breed scala aan activiteiten. Stroom brengt verbeelding in het denken over maatschappelijke ontwikkelingen, met kunst die reflecteert op de stedelijke omgeving. Ze organiseert tentoonstellingen, projecten, lezingen, workshops en excursies. Ze initieert onderzoek en debatten om kennisoverdracht en idee-ontwikkeling met betrekking tot beeldende kunst, architectuur en aanverwante disciplines te stimuleren.


MU

MU in Eindhoven beweegt zich in de voorhoede van eigentijdse kunst. Omringd door start-ups en hightechbedrijven, struint MU door de delta van hybride kunst, post-digitaal design, creatieve technologie en nieuwe media op zoek naar vernieuwende netwerken, makers en duiding. MU biedt internationaal talent de kans om te creëren en voor het eerst groots te presenteren in Nederland en Europa. MU initieert, co-produceert en presenteert avontuurlijke projecten. De tentoonstellingen van MU trekken een breed publiek van vooral jonge bezoekers met een band met de creatieve industrie.


Meer informatie


Gezamenlijke persbericht  van NWO, ZonMw, TU/e, Waag Society, kunstruimte MU, kunstcentrum Stroom Den Haag en BioArt Laboratories

Bron: NWO