Vidi-beurzen voor 87 ervaren onderzoekers

13 mei 2016

NWO heeft aan 87 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.

De Vidi-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de watercyclus in de Himalaya en de antieke beeldvorming rond Cicero en gaan proberen de geboorte van een zwart gat ‘live’ te volgen. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 572 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 87 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15%.

In de lijst met toekenningen staan de namen van alle laureaten, korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten en enkele feiten en cijfers bij deze ronde.

Feiten en cijfers

Aantal (ontvankelijke) aanvragen: 572
Verdeling m/v bij aanvragen: 375 man, 197 vrouw
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 87 (15%)
Verdeling m/v bij honoreringen: 60 man, 27 vrouw
Honoreringspercentage mannen: 16%
Honoreringspercentage vrouwen: 14%

Bron: NWO