Vidi-beurzen voor 87 ervaren onderzoekers

13 mei 2016

NWO heeft aan 87 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Negen Vidi’s gaan naar wetenschappers die hun onderzoek via STW zullen uitvoeren.

Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers vijf jaar lang onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. De Vidi’s die nu bij STW van start gaan, richten zich onder meer op de ontwikkeling van een microscoop die dwars door ondoorzichtig materiaal kijkt, computersimulaties om het ontwerp van windparken te verbeteren, en een methode om datacenters efficiënter en flexibeler te maken.

Vernieuwend onderzoek

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Honorering

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 572 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 87 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15 procent. In de lijst met Vidi-toekenningen staan de namen van alle laureaten, korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten en enkele feiten en cijfers bij deze ronde.

Overzicht Vidi’s STW

Hoe koolplanten insecteneieren doden

Dr. N.E. (Nina) Fatouros (v), Wageningen UR 

Vlinderrupsen kunnen grote schade aan voedselgewassen veroorzaken. Sommige wilde planten kunnen dergelijke schade echter op een bijzondere manier voorkomen: ze doden de vlindereieren. In mijn VIDI-project ga ik uitzoeken hoe deze succesvolle plantenafweer werkt. De opgedane kennis kan gebruikt worden om gewassen duurzaam te beschermen tegen plaaginsecten.

NanoBricks: Building monocrystalline optoelectronics from welded nanocubes

Dr. E.C. (Erik) Garnett (m), FOM-institute for Atomic and Molecular Physics (AMOLF) 

Om een hoog rendement te bereiken moeten zonnecellen bestaan uit bijna perfecte kristallen in een specifieke vorm. Nu kerft men meestal de zonnecel uit een groot kristal, wat inefficiënt is. Het NanoBricks programma maakt juist perfecte kristallen in de juiste vorm door kleine nanokubussen als bakstenen te plaatsen en verbinden.

MagnaData: Massivizing Datacenter Scheduling to Bring All Data Services to All People 

Dr.ir. A. (Alexandru) Iosup (m), Delft University of Technology 

Datacenters are factories producing (hosting) data services for our Digital Economy. MagnaData will develop groundbreaking resource management and scheduling techniques. These techniques help engineers manage increasingly larger datacenters,and address how social and sophisticated customers use data services. This makes datacenters much more flexible and efficient, and improves customer experience.

Unificeren van millimetergolf antennes en chips 

Dr. R. (Rob) Maaskant (m), Technische Universiteit Eindhoven 

In dit onderzoek zullen antennes draadloos worden aangesloten op chips en bovendien worden geïntegreerd in een enkele behuizing. Dit is een mijlpaal voor geïntegreerde millimeter-golfsystemen in het algemeen en voor vermogensefficiënte en laagverliezende antennesystemen in het bijzonder.

SAMURAI (Steering Actuated Probes for Targeted Interventions) 

Prof.dr. S. (Sarthak) Misra (m), UMCG - Biomedical Engineering 

Sondes worden vaak in de diagnostiek gebruikt en voor de afgifte van medicijnen. Deze doorgaans starre instrumenten missen vaak hun doel, hetgeen resulteert in complicaties. SAMURAI zal flexibele, robotisch aangestuurde sondes ontwikkelen die lastige locaties in het lichaam kunnen bereiken, waardoor zowel het patiëntcomfort als de klinische resultaten worden verbeterd.

Computersimulaties verbeteren ontwerp van windparken 

Dr. R.J.A.M. (Richard) Stevens (m), Universiteit Twente – Physics of Fluids 

In grote windparken kan, afhankelijk van de windcondities, de elektriciteitsproductie van windmolens ernstig worden beperkt door zog-effecten van andere turbines. We gebruiken grote computersimulaties om deze effecten in detail te analyseren om deze kennis vervolgens te vertalen naar simpele fysische modellen, die gebruikt kunnen worden voor de optimalisatie van windparken.

Robotische ondersteuning voor menselijke balans 

Dr.Ing. H. (Heike) Vallery (v), TU Delft, Werktuigbouwkunde 

Mijn onderzoeksgroep wil kleine robotische lichtgewichte hulpmiddelen ontwikkelen voor mensen met balansproblemen. Dit word mogelijk door middel van nieuwe aandrijvingen met gyroscopische techniek. Deze aandrijvingen kunnen heel lichtgewicht en compact gemaakt worden, verstopt in rugzakken, schoenen, of beenprotheses.

Minder ruis: de sleutel tot een quantumcomputer van silicium 

Dr.ir. M. (Menno) Veldhorst (m), TU Delft – QuTech 

Ondanks veel voortgang, is een praktische quantumcomputer nog geen realiteit. Natuurkundigen kiezen veelgebruikt bouwmateriaal en proberen hiermee de bouwstenen van een quantumcomputer betrouwbaarder dan ooit te maken door schadelijke ruis bij de bron aan te pakken, de noodzaak tot koeling te beperken, en op te schalen tot een eerste quantumarchitectuur.

De microscoop die overal doorheen kijkt 

Dr. I.M. (Ivo) Vellekoop (m), Universiteit Twente – MIRA Institute for Biomedical Engineering and Technical Medicine 

Met een microscoop kun je precies zien wat zich in een cel afspeelt. Maar een cel bekijken binnenin een tumor of diep in de hersenen is niet mogelijk, omdat deze weefsels te ondoorzichtig zijn. Dit project biedt een oplossing om dwars door ondoorzichtig weefsel heen te kijken.

Op 1 januari 2017 zijn de activiteiten van Technologiestichting STW ondergebracht in het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW).

Bron:

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Toegepaste en Technische Wetenschappen Technische Wetenschappen

Programma

Vernieuwingsimpuls

Speerpunt

Open competitie Talent

Contact

Anne van der Ham, MSc (Programmamedewerker) Anne van der Ham, MSc (Programmamedewerker) +31 (0)30 6001316 a.vanderham@nwo.nl