Kanshebbers STW Design Award presenteren hun ontwerp

8 september 2016

Het reizende innovatiefestival SummerLabb kan zich opmaken voor een spectaculair nieuw onderkomen. Tijdens het festival presenteerden studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zes ontwerpen voor een nieuw SummerLabb-paviljoen. De ontwerpen lopen uiteen van een uitvouwbaar origami-gebouw tot een stapelbaar paviljoen dat zich als een pop-up-boek laat openen. Het winnende paviljoenontwerp wordt voor het volgende festivalseizoen gerealiseerd en bekroond met de STW Design Award.

SummerLabb, een initiatief van Jan Douwe Kroeske, trekt met een duurzaam paviljoen het land door als een rondreizende stad van de toekomst. Bezoekers krijgen op het festival een sneakpreview van een toekomst vol verrassingen en vernieuwingen. Het paviljoen is niet alleen een blikvanger, maar inspireert ook de bezoekers om zich te verdiepen in de innovaties die de nabije toekomst vormgeven. 

In 2014 sloegen SummerLabb en STW de handen ineen om een designprijs uit te reiken voor het beste paviljoenontwerp. Vanuit die samenwerking ontstond de STW Design Award, die in 2014 voor het eerst is uitgereikt. Dat ontwerp leidde tot het huidige paviljoen van SummerLabb.

Nieuw paviljoen

Na twee seizoenen is het tijd voor een nieuw paviljoen. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven kregen de opdracht een paviljoen te bedenken dat het duurzaamheidsbesef van festivalbezoekers vergroot, en tegelijkertijd aan een reeks praktisch randvoorwaarden voldoet. Een van de eisen is dat het paviljoen hooguit binnen één dag op te bouwen is op een festivallocatie. Ook moet het mogelijk zijn om het paviljoen vele malen te verplaatsen. Die uitdaging is door 26 studenten opgepakt, waaruit zes concepten zijn geselecteerd.

De zes genomineerde ontwerpen zijn op 1 september 2016 gepresenteerd op SummerLabb, tijdens Wereldhavendagen Rotterdam. Tijdens het jaarcongres van STW maakt Jan Douwe Kroeske het winnende ontwerp bekend.

Ontwerpende wetenschappen

De STW Design Award is een initiafief om meer mogelijkheden te bieden voor ontwerpende wetenschappen. Met hetzelfde doel organiseerde STW in 2015 het onderzoeksprogramma Research Through Design, samen met NWO Geesteswetenschappen en het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Sustainable cardboard pavilion

Ontwerp: Fabian van der Wielen 

Dit paviljoen wordt opgebouwd uit zes scharnierende delen van waterbestendig karton. Op het festivalterrein worden de scharnierende delen uitgevouwen, waardoor een driehoekige vorm ontstaat van circa 4 meter hoog met een grondoppervlak van circa 12 vierkante meter.

Origami inspired folding pavilion

Ontwerp: Igo Jablan

Dit paviljoen is opgebouwd uit driehoekige platen met een typische origamistructuur. De platen zijn scharnierend aan elkaar bevestigd, waardoor het complete paviljoen in- en uitvouwbaar is. Vanwege het gebruik van multiplexplaten wordt een gesloten binnenruimte gecreëerd, waarbij er volop mogelijkheden zijn om presentaties en exposities in te richten.

A bent pavilion

Ontwerp: Ramón Arufe Bustelo

Dit ‘gebogen’ paviljoen heeft als uitgangspunt onder meer het verminderen van transportbewegingen, door alle materialen als vlakke platen te laten vervoeren. Eén vrachtwagen volstaat om alle kunststofplaten van een hele serie paviljoens te transporteren. Deze enorm grote polyester platen (het type plaat dat ook wordt gebruikt voor daken van trailers) maken elegante vormen mogelijk, waarbij deze platen rechtstreeks vanaf de vrachtwagen worden gebogen. Door de gebogen vorm aan een starre grondplaat te bevestigen, is de vorm te fixeren. Na afloop van een festival worden de bevestigingen verwijderd, en zijn de paviljoens weer als vlakke platen met één vrachtwagen naar een volgend festival te brengen.

DELTA Pavilion

Ontwerp: Jeroen en Willem Rooding

DELTA Pavilion is gebaseerd op een flexibele ‘huid’. Het paviljoen is opgebouwd uit een waterdichte, flexibele folie waarop aan beide zijden driehoekige platen (met zijden van circa 1 meter) zijn bevestigd. De driehoekige platen aan de buitenzijde zijn van gerecycled kunststof en de driehoekige platen aan de binnenzijde bestaan uit een dunne laag hout. Deze flexibele huid is opvouwbaar om het transport te vereenvoudigen. Op het festivalterrein worden enkele kolommen aangebracht, waarover de flexibele huid wordt geplooid, wat resulteert in een aantal uniek gevormde paviljoens. Vanwege de vele mogelijkheden bij het plooien, kunnen zijn de paviljoens eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen.

The Fold

Ontwerp: Jonathan Scherptong

The fold is een op origami geïnspireerd paviljoen. Het is opgebouwd uit volledig transparante materialen. Het gebruik van transparante platen geeft de paviljoens een zeer open karakter. Dankzij de vele flexibele verbindingen is het mogelijk om de paviljoens eenvoudig in- en uit te vouwen, wat het transport en de opslag eenvoudig maakt.

Pop-up paviljoen

Ontwerp: Rik Okel

Dit stapelbare paviljoen is geïnspireerd op pop-up-boeken, waarbij de illustraties uit het boek lijken op te stijgen wanneer je het opent. Door het ‘opvouwen’ van de onderdelen van het paviljoen is zowel het transport, de montage als de demontage gemakkelijk en snel. En door de stapelmogelijkheid kunnen festivalbezoekers op een verhoogd niveau een mooi overzicht over een festival krijgen.

 

Op 1 januari 2017 zijn de activiteiten van Technologiestichting STW ondergebracht in het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW).

Bron: