Persuitnodiging uitreiking NWO-Spinozapremies

7 september 2016

Op dinsdag 13 september 2016 ontvangen fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, internist/infectioloog Mihai Netea en nanofysicus Bart van Wees de Spinozapremie uit handen van staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker en NWO-voorzitter Jos Engelen. Pers is van harte uitgenodigd om de Spinoza-uitreiking bij te wonen van 14.30 tot 16.00 uur in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Na een welkom van NWO-voorzitter Jos Engelen presenteren de vier laureaten hun plannen met de onderzoekspremie van 2,5 miljoen euro. Na de toespraak van staatssecretaris Dekker vindt de uitreiking plaats. Journalisten zijn welkom het volledige programma bij te wonen. Aansluitend is er ruimte voor interviews met de laureaten.

Datum: dinsdag 13 september 2016
Tijd: 14.30 uur – 16.00 uur met aansluitend receptie, ontvangst vanaf 13.30 uur
Plaats: Nieuwe Kerk, Spui 167, 2511 BM Den Haag

Aanmelden en interviewverzoeken

Wij verzoeken u vriendelijk zich voor de uitreiking aan te melden onder vermelding van naam, medium en contactgegevens bij Tessa van Leeuwen, persvoorlichter NWO, via t.vanleeuwen@nwo.nl of +31 (0)6 53 75 64 23. Voor vragen of interview-verzoeken kunt u ook bij Tessa van Leeuwen terecht.

Programma

13.30 – 14.30 uur Ontvangst met koffie en thee
14.30 – 14.40 uur Welkom door prof. dr. Jos Engelen, voorzitter NWO
14.40 – 14.55 uur Prof. dr. W.T.S. (Wilhelm) Huck, hoogleraar fysisch-organische chemie aan de Radboud Universiteit
14.55 – 15.10 uur Prof. dr. L.W. (Lodi) Nauta, hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen
15.10 – 15.15 uur Muzikaal intermezzo
15.15 – 15.30 uur Prof. dr. M.G. (Mihai) Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc
15.30 – 15.45 uur Prof. dr. ir. B.J. (Bart) van Wees, hoogleraar technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen
15.45 – 15.50 uur Toespraak door drs. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
15.50 – 15.55 uur Officiële uitreiking en fotomoment
15.55 – 16.00 uur Afsluiting door prof. dr. Jos Engelen
16.00 – 17.30 uur Receptie

Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.


Over de laureaten

Wilhelm Huck

Prof. dr. W.T.S. (Wilhelm) Huck (1970) is hoogleraar fysisch-organische chemie aan de Radboud Universiteit. Zijn werk concentreert zich op onderzoek naar de fysische, chemische en biologische processen die plaatsvinden in menselijke cellen. Kennis van de werking van dit complexe geheel zet hij onder meer in voor de zoektocht naar een van de heilige gralen binnen zijn vakgebied: het maken van een synthetische cel.

Lodi Nauta

Prof.dr. L.W. (Lodi) Nauta (1966) is hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nauta legt in zijn werk onverwachte structurele parallellen tussen het filosofische denken over taal in de Middeleeuwen, de Renaissance en de twintigste eeuw. Op vernieuwende wijze combineert hij taalkundige, historische en filosofische inzichten, onder andere over de plaats van het humanisme in de geschiedenis van de Westerse filosofie.

Mihai Netea

Prof. dr. M.G. (Mihai) Netea (1968) is hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc. Hij doet onder andere onderzoek naar hoe het afweersysteem micro-organismen herkent, zoals de gevaarlijke schimmel Candida albicans, een veroorzaker van bloedvergiftiging. Netea deed op dat gebied belangrijke ontdekkingen. Hij was internationaal als een van de eersten met dit onderzoeksgebied bezig en is een pionier in zijn veld.

Bart van Wees

Prof. dr. ir. B.J. (Bart) van Wees (1961) is hoogleraar technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials. Hij is wereldwijd een vooraanstaand fysicus op het gebied van elektriciteitstransport door quantumstructuren. Van Wees is een toponderzoeker op het gebied van ‘spintronica’. In het bijzonder richtte hij zich hierbij op toepassingen in het revolutionaire materiaal grafeen.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO staat voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. Met een budget van circa 800 miljoen euro investeert NWO jaarlijks in ruim 6000 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen. Het gaat zowel om onderzoek uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid als onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Op basis van adviezen van onafhankelijke wetenschappers uit binnen- en buitenland selecteert NWO de beste onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, beheert en financiert 8 nationale onderzoeksinstituten, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten en bevordert het gebruik van onderzoeksresultaten.

Meer informatie


Bron: NWO