Persuitnodiging finale Bio Art & Design Award op vrijdag 20 mei

Gezamenlijke persuitnodiging van NWO, ZonMw, TU/e, Waag Society, kunstruimte MU, kunstcentrum Stroom Den Haag en BioArt Laboratories

17 mei 2016

De organisatie van de Bio Art & Design Award (BAD Award) nodigt u van harte uit voor de finale en uitreiking van de BAD Award op vrijdag 20 mei van 15.00 tot 17.00 uur in kunstcentrum Stroom Den Haag. De BAD Award stimuleert jonge kunstenaars en ontwerpers te experimenteren met biokunst en samen te werken met Nederlandse onderzoeksinstituten. Aan de BAD Award is een prijs verbonden van 25.000 euro.

Persuitnodiging finale Bio Art & Design Award op vrijdag 20 mei

Na welkom en introductie pitchen twaalf teams van internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers hun plannen voor een kunstproject aan een deskundige jury, pers en publiek. Aansluitend maakt juryvoorzitter William Myers (curator en schrijver) de drie winnaars van de BAD Award 2016 bekend. Met de Award krijgen de winnaars de kans hun plan tot uitvoer te brengen in Nederland. De winnende kunstwerken worden vanaf 2 december 2016 tentoongesteld bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven.

Journalisten zijn uitgenodigd om het volledige programma bij Stroom bij te wonen. Voorafgaand en aansluitend aan deze finale is ruimte voor interviews met de deelnemers en de uiteindelijke winnaars.

Datum: vrijdag 20 mei 2016
Tijd: 15.00 uur, ontvangst vanaf 14.30 uur
Plaats: Stroom Den Haag (Hogewal 1-9, 2514 HA Den Haag)
Voertaal: Engels

Programma

14.30 uur Inloop voor publiek en pers

15.00 - 15.15 uur Welkom door Wilma van Donselaar (ZonMw) en Angelique Spaninks (MU Artspace)
Met een toelichting over de achtergrond van de competitie, de voorselectie en de uiteindelijke prijs

15.15 - 16.00 uur Documentaire Talking Plants & Morning Urine
Documentaire over de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers in de Bio Art & Design Award. Gemaakt door Bromet & dochters in opdracht van CSG Centre for Society and the Life Sciences

16.00 - 16.50 uur Pitches door de kunstenaars/designers
Elk team of deelnemer geeft een pitch van drie minuten
Overzicht van de genomineerde teams en projecten

16.50 uur Bekendmaking van de winnaars door William Myers, voorzitter van de jury

17.00 uur Borrel

Aanmelden en interviewverzoeken

We verzoeken u zich voor de finale aan te melden onder vermelding van naam, medium en contactgegevens bij Tessa van Leeuwen, persvoorlichter NWO, via t.vanleeuwen@nwo.nl of +31 (0)6 53756423. Voor vragen of interviewverzoeken kunt u eveneens bij Tessa van Leeuwen terecht.

Achtergrond BAD Award

De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn te laten experimenteren met biokunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2016 is een initiatief van NWO, ZonMw, TU/e, Waag Society, kunstruimte MU en BioArt Laboratories. De BAD Award is een voortzetting van de succesvolle Designers & Artists for Genomics Award (DA4GA) die tussen 2010 en 2013 internationaal naam maakte. Opgezet door het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en Waag Society groeide de prijs uit tot een stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatieven die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de biotechnologie biedt. De jury van de BAD Award 2016 bestaat uit:

  • William Myers, curator en schrijver (Verenigde Staten/Nederland) - voorzitter van de jury
  • Ian Brunswick, curator, Science Gallery Dublin (Ierland)
  • Robert Hall, hoogleraar Plant Metabolomics, Wageningen University (Nederland)
  • Manon Parry, universitair docent Publieksgeschiedenis, Universiteit van Amsterdam (Nederland)
  • Floor van Spaendonck, expert New Media/Digital Culture, Het Nieuwe Instituut, Rotterdam (Nederland)
  • Mike Thomson, biodesigner, oud-winnaar Bad Award (Nederland)

NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.


ZonMw (onderdeel van NWO)

Innovatie is nodig om de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg te behouden en te verbeteren. ZonMw vervult hierin een belangrijke functie - objectief en onafhankelijk. Via subsidieprogramma's stellen we anderen in staat kennis te ontwikkelen en toe te passen. En dat op een zeer breed terrein: van fundamenteel onderzoek, de implementatie van nieuwe behandelingen, preventieve interventies en verbeteringen in de structuur van de gezondheidszorg. Zo werken we dagelijks aan de vernieuwing van de zorg. Samen met beleidsmakers, onderzoekers en professionals uit de praktijk.


Stroom Den Haag

Stroom Den Haag is een kunstcentrum met een breed scala aan activiteiten. Stroom brengt verbeelding in het denken over maatschappelijke ontwikkelingen, met kunst die reflecteert op de stedelijke omgeving. Ze organiseert tentoonstellingen, projecten, lezingen, workshops en excursies. Ze initieert onderzoek en debatten om kennisoverdracht en idee-ontwikkeling met betrekking tot beeldende kunst, architectuur en aanverwante disciplines te stimuleren.


MU

MU in Eindhoven beweegt zich in de voorhoede van eigentijdse kunst. Omringd door start-ups en hightechbedrijven, struint MU door de delta van hybride kunst, post-digitaal design, creatieve technologie en nieuwe media op zoek naar vernieuwende netwerken, makers en duiding. MU biedt internationaal talent de kans om te creëren en voor het eerst groots te presenteren in Nederland en Europa. MU initieert, co-produceert en presenteert avontuurlijke projecten. De tentoonstellingen van MU trekken een breed publiek van vooral jonge bezoekers met een band met de creatieve industrie.


Meer informatie


Bron: NWO