NWO kent Spinozapremies toe aan Wilhelm Huck, Lodi Nauta, Mihai Netea en Bart van Wees

10 juni 2016

Fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, internist/infectioloog Mihai Netea en nano-fysicus Bart van Wees zullen op 13 september de NWO-Spinozapremie ontvangen. Dat heeft NWO-voorzitter Jos Engelen vandaag bekendgemaakt. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en bestaat uit een bedrag van 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan maximaal vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren.

Commissie

Voor een Spinozapremie worden wetenschappers voorgedragen. Dit jaar ontving de commissie 37 voordrachten. Op basis van de voordracht maakt een internationale en wetenschapsbreed samengestelde commissie een shortlist van maximaal acht kandidaten. Per kandidaat gaan commissieleden in gesprek met meerdere buitenlandse deskundigen. Mede op basis van deze gesprekken kwam de commissie dit jaar tot vier wetenschappers die zij bij NWO voordroegen voor de Spinozapremie. Voor de toekenning van een NWO-Spinozapremie telt internationaal erkende wetenschappelijke kwaliteit als belangrijkste criterium.

Wilhelm Huck is verbonden aan de Radboud Universiteit, Mihai Netea aan Radboudumc, Lodi Nauta en Bart van Wees aan de Rijksuniversiteit Groningen. Inclusief de nieuwe laureaten kent Nederland nu 81 Spinozalaureaten.

Uitreiking

De feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies vindt plaats op dinsdag 13 september in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens de uitreiking zullen de laureaten vertellen wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.

De NWO-Spinozalaureaten van 2016

 

Wilhelm HuckCredits: Ivar Pel

Wilhelm Huck

Prof. dr. W.T.S. (Wilhelm) Huck (1970) is hoogleraar fysisch-organische chemie aan de Radboud Universiteit. Zijn werk concentreert zich op onderzoek naar de fysische, chemische en biologische processen die plaatsvinden in menselijke cellen. Kennis van de werking van dit complexe geheel zet hij onder meer in voor de zoektocht naar een van de heilige gralen binnen zijn vakgebied: het maken van een synthetische cel.


Lodi NautaCredits: Ivar Pel

Lodi Nauta

Prof.dr. L.W. (Lodi) Nauta (1966) is hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nauta legt in zijn werk onverwachte structurele parallellen tussen het filosofische denken over taal in de Middeleeuwen, de Renaissance en de twintigste eeuw. Op vernieuwende wijze combineert hij taalkundige, historische en filosofische inzichten, onder andere over de plaats van het humanisme in de geschiedenis van de Westerse filosofie.


Mihai NeteaCredits: Ivar Pel

Mihai Netea

Prof. dr. M.G. (Mihai) Netea (1968) is hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc. Hij doet onder andere onderzoek naar hoe het afweersysteem micro-organismen herkent, zoals de gevaarlijke schimmel Candida albicans, een veroorzaker van bloedvergiftiging. Netea deed op dat gebied belangrijke ontdekkingen. Hij was internationaal als een van de eersten met dit onderzoeksgebied bezig en is een pionier in zijn veld.


Bart van WeesCredits: Ivar Pel

Bart van Wees

Prof. dr. ir. B.J. (Bart) van Wees (1961) is hoogleraar technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials. Hij is wereldwijd een vooraanstaand fysicus op het gebied van elektriciteitstransport door quantumstructuren. Van Wees is een toponderzoeker op het gebied van ‘spintronica’. In het bijzonder richtte hij zich hierbij op toepassingen in het revolutionaire materiaal grafeen.


Bron: NWO