Leefstijladviezen brengen plezier in alledaagse dingen terug

16 november 2016

Mensen die lijden aan anhedonie, het verlies van plezier, hebben baat bij individuele leefstijladviezen. Die zijn effectief in het vergroten van het plezier in alledaagse activiteiten en het verbeteren van positieve emoties. Dit blijkt uit een studie van een onderzoeksgroep van Vici-laureaat Tineke Oldehinkel van het Universitair Medisch Centrum Groningen, die wordt gefinancierd uit de NWO-Vernieuwingsimpuls. De onderzoekers publiceren over hun onderzoek in Behavioral Therapy.

Twee parachutespringers maken een tandemsprongBeeld: Germanskydiver / Shutterstock

Anhedonie is naast een depressieve stemming één van de twee kernsymptomen van depressie. Anhedonie is moeilijk te behandelen. In hun onderzoek gingen Oldehinkel en collega’s na of persoonlijke leefstijladviezen zorgden voor het verbeteren van plezier bij anhedonische jongvolwassenen. Er zijn aanwijzingen dat ‘vrije valervaringen’ het motivatiesysteem om leefstijlveranderingen door te voeren zowel psychologisch als biologisch een fikse duw in de rug geven. Daarom onderzochten zij ook of een parachutesprong leidt tot extra verbetering van hun plezierbeleving door betere motivatie. 

De onderzoekers volgden in hun studie 69 deelnemers met anhedonie. Deze deelnemers werden verdeeld in drie groepen: een groep kreeg geen behandeling, een groep kreeg individuele leefstijladviezen en een groep kreeg individuele leefstijladviezen en mocht een parachutesprong maken. De adviezen, drie per persoon, waren gebaseerd op een dagboekje dat de deelnemers een maand lang drie keer per dag bijhielden over plezier en leefstijlfactoren.

Effect leefstijladvies

De resultaten van het onderzoek laten zien dat leefstijladviezen kunnen zorgen voor meer plezier en positieve emoties onder de deelnemers. Zij die een advies ontvingen maakten meer vorderingen dan zij die geen adviezen kregen. De parachutesprong had geen extra effect: deelnemers die een advies ontvingen in combinatie met de sprong lieten geen sterkere verbetering zien dan de deelnemers die alleen een advies ontvingen.

Meer informatie

A.J. (Tineke) Oldehinkel (1963) voert haar onderzoeksproject ‘No fun no glory: a biopsychosocial investigation of how adolescents lose the ability to experience pleasure and may gain it back again’ uit aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universitair Centrum Psychiatrie, met Vici-financiering uit de Vernieuwingsimpuls. Tineke Oldehinkel is hoogleraar Levensloop Epidemiologie van Veelvoorkomende Psychiatrische Stoornissen en verbonden aan de TRacking Adolescents' Individual Lives Survey (TRAILS).


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programma

Vernieuwingsimpuls

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)