Bossche ambtenaren winnen Nationale Schrijfwedstrijd

14 november 2016

Marieke van Straaten, Julia Borgers en Miriam Castricum van de Afdeling Publieke Dienstverlening van de Gemeente 's-Hertogenbosch hebben de Nationale Schrijfwedstrijd gewonnen. Hun tekst werd met de Gouden Veer bekroond als de beste overheidsbrief voor een individuele burger. De Nationale Schrijfwedstrijd heeft als doel om blijvende aandacht te genereren voor de noodzaak van heldere taal en wordt jaarlijks georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Schouten & Nelissen, NWO/ZonMw en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit jaar was ook de Nederlandse Taalunie betrokken.

Bossche ambtenaren winnen Nationale Schrijfwedstrijd

De brief die Marieke van Straaten, Julia Borgers en Miriam Castricum schreven, was een brief aan de ouders van adoptiekinderen over de gegevens van hun kind in de BRP (Basisregistratie Personen). Die brief vond de jury de beste van de ingezonden teksten, die zeer gevarieerd waren in onderwerp en die allemaal geschreven waren door medewerkers van diverse gemeenten en uitvoeringsorganisaties. De winnende Bossche ambtenaren ontvingen de Gouden Veer op 10 november uit handen van prof. Carel Jansen, voorzitter van de jury van de Nationale Schrijfwedstrijd en een van de trekkers van het Netwerk Begrijpelijke Overheid. Dat netwerk ging op dezelfde dag officieel van start.

De ingezonden teksten moesten een antwoord geven op een vraag die een burger zelf had voorgelegd. Ook kon het gaan om een brief waarmee burgers op initiatief van de overheid werden geïnformeerd over besluiten die voor hen van belang zijn. Het moest sowieso gaan om een tekst waarvan de schrijver vindt dat die een toonbeeld is van klare taal, terwijl de lezers er alle informatie in kunnen vinden die ze nodig hebben.

De jury bestond uit voorzitter Carel Jansen (hoogleraar Communicatie- en informatiewetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen), Alice Dijkstra (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), Els van der Pool (Hogeschool Arnhem Nijmegen), Imre de Roo (onafhankelijk communicatie-expert) en Johan van Hoorde (Nederlandse Taalunie). De finale van de Nationale Schrijfwedstrijd vond plaats in het Museum de Speelklok in Utrecht, met als presentator radiomaker en taalliefhebber Frits Spits.

De wedstrijd vond voor de twaalfde keer plaats. De organisatie is in handen van een samenwerkingsverband van de Rijksuniversiteit Groningen, Schouten & Nelissen, NWO/ZonMw, en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit jaar was ook de Nederlandse Taalunie betrokken bij de organisatie en de jurering.

Het doel van de schrijfwedstrijd is blijvende aandacht te genereren voor de noodzaak van heldere taal. De Nationale Schrijfwedstrijd past binnen de doelstellingen van het Netwerk Begrijpelijke Overheid. Het netwerk is ingesteld op initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse Taalunie.

Meer informatie


Bron: NWO