Fysicus Reinoud Lavrijsen en muzikante Frédérique Spigt winnen Nationale Wetenschapsquiz 2016

25 december 2016

Na een bloedstollende finale van de Nationale Wetenschapsquiz 2016 mogen fysicus Reinoud Lavrijsen en muzikante Frédérique Spigt zich de knapste koppen van Nederland noemen. Op eerste kerstdag streden drie duo’s van wetenschappers en dwarsdenkers om de felbegeerde titel onder leiding van de presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. De Nationale Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO.

Winnaars Nationale Wetenschapsquiz 2016 Frédérique Spigt en Reinoud Lavrijsen. Fotograaf: Robert Lagendijk

De gemixte teams van wetenschappers en dwarsdenkers beantwoordden, aangemoedigd door een enthousiast publiek in de studio, uiteenlopende wetenschappelijke vragen. Hoogleraar wetenschapscommunicatie, wetenschapsjournalist en wiskundige Ionica Smeets en televisieverslaggever en presentator Pieter Hulst stelden met verve de vragen, waarna met tot de verbeelding sprekende en ingenieuze proefjes, filmpjes en demonstraties uitgelegd werd wat het goede antwoord was. Niet alleen de gemixte teams vormden een verrassend element dit jaar, nieuw waren ook de flitscolleges die de wetenschappers gaven over hun vakgebied, waaruit een vraag aan de andere teams volgde.

Gedachte-experiment doorslaggevend

Het duo van hoogleraar psychiatrie Iris Sommer en stand-up comedian Tex de Wit moest als eerste het toneel verlaten. Hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten en filosofe en schrijfster Simone van Saarloos hielden tot de laatste vraag stand, maar doordat Simone van Saarloos tijdens een gedachte-experiment minder ontspannen bleef dan Fréderique Spigt moest het duo het uiteindelijk toch afleggen. Naast de eer ontvangen Lavrijsen en Spigt een reis naar La Palma met een bezoek aan de William Herschel Telescoop. Lavrijsen over de samenwerking: ‘Frédérique is een geweldig persoon om mee samen te werken in zo’n quiz. Zij denkt op een heel andere manier dan ik, ik moet alles drie keer herkauwen. Frédérique zegt gewoon wat ze denkt en reageert vanuit haar gevoel. Ik denk dat we elkaar goed aanvulden, het klikte heel goed.’

Publiekswinnaars

Ook het publiek kon deelnemen aan de Nationale Wetenschapsquiz. Vooraf door online de vragen te beantwoorden of tijdens de uitzending via het tweede scherm. Uit de publieksdeelnemers die alle vragen goed hadden, werden Sander Brugman, de groep van Pim Peeters en Klara Obbink als prijswinnaars getrokken. Sander Brugman uit Nijmegen wint een weekend Amsterdam voor twee personen met exclusieve rondleiding langs de restauratieateliers van het Rijksmuseum.

De groep Lucht- en Ruimtevaartstudenten uit Delft onder leiding van Pim Peeters en Jasper Tiemstra mag naar de tentoonstelling van T.rex in Town van Naturalis en krijgt een flitscollege over T.rex Trix van Paleontoloog Anne Schulp. De robotdinosaurus gaat naar Klara Obbink, die tijdens de uitzending live meespeelde via internet. De winnaar van de Nationale Wetenschapsquiz 2015, Martin van der Mark, speelde mee in de studio en bewees zich wederom door alle vragen juist te beantwoorden. Hij won hiermee een microscoop.

Quiz opvallend goed gemaakt

De quiz werd opvallend veel beter gemaakt dan voorgaande jaren. Aan de NWQ16 hebben 57 groepen en 874 individuen meegedaan. NWO ontving in totaal 931 online inzendingen. Daarvan hadden 39 individuele inzenders en 3 groepen alle antwoorden goed, 42 in totaal. Nog steeds doen meer mannen dan vrouwen mee aan de quiz, zo waren 710 deelnemers man en 202 vrouw, van de rest is het geslacht onbekend. De vraag die het minst vaak goed werd beantwoord, was de vraag waarom Proxima b ‘bewoonbaar’ wordt genoemd. Vraag 9, over welk record (zwemmen, hardlopen of schaatsen) op 2000 meter hoogte het meest verbeterd kan worden, bleek de makkelijkste. De vragen en antwoorden zijn na te lezen op www.nwo.nl/quiz.


Bron: NWO