Nederlands ICT onderzoek behoort tot de wereldtop

14 maart 2016

De visitatiecommissie Informatica is zeer lovend over het informaticaonderzoek in Nederland. ICT onderzoek in Nederland wordt in de volle breedte van het onderzoeksveld goed vertegenwoordigd en is van hoge kwaliteit. De visitatiecommissie voert de kwaliteitstoetsing uit in opdracht van een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Vereniging van Universiteiten (VSNU), en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Voor de evaluatie werden de informatica-afdelingen van negen Nederlandse universiteiten en drie Nederlandse onderzoeksscholen beoordeeld op onderzoekskwaliteit, levensvatbaarheid en maatschappelijke relevantie. De onafhankelijke visitatiecommissie voor Nederlands informaticaonderzoek 2009-2014 bestond uit vooraanstaande onderzoekers uit Nederland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Ook een recente Canadese studie van de top-20 landen in ICT, plaatst Nederland in de kopgroep. Alleen de Verenigde Staten en Zwitserland scoren hoger.

De commissie heeft ook een kritische noot. De financiële middelen voor ICT onderzoek in Nederland lopen terug, terwijl de noodzaak van het onderzoek en het aantal studenten toenemen. Robert van der Drift, hoofd NWO informatica: “We zijn erg verheugd met de uitkomsten van de toetsing. Het brengt het excellente niveau van ICT-onderzoek in Nederland goed in kaart. We zijn trots op dit hoge onderzoeksniveau. Tegelijkertijd zien we de noodzaak voor toenemende publieke en private investeringen in onderzoek, en in dit geval het ICT-onderzoek.”

Bekijk het visitatie rapport en de Canadese studie sectie 2.2.


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Exacte Wetenschappen

Speerpunt