Wetenschapper als activist thema van vernieuwd Bessensap

3 mei 2016

Op vrijdag 10 juni organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek- en communicatie Nederland (VWN), voor de zestiende keer het evenement Bessensap. Locatie is De Rode Hoed in Amsterdam. Dit jaar heeft Bessensap een vernieuwde opzet om nog beter te kunnen aansluiten bij actuele ontwikkelingen in de wetenschap en wetenschapscommunicatie.

Logo Bessensap

Het doel van Bessensap is en blijft het stimuleren van ontmoetingen tussen onderzoekers, (wetenschaps)journalisten en andere communicatieprofessionals. De oude ondertitel ‘wetenschap ontmoet pers’ maakt echter plaats voor een jaarlijks actueel thema. Dit jaar is dat ‘de wetenschapper als activist’: hoogleraren die zich uitspreken tegen de ‘kiloknaller’ en klimaatwetenschappers die waarschuwen voor (soms al te) desastreuze klimaatverandering. Welke rol zouden wetenschappers moeten spelen in het maatschappelijke debat? En hoe moet de wetenschapsjournalistiek omgaan met activistische onderzoekers?

Keynote-spreker is dit jaar de Amerikaanse activistische wetenschapper Alice Dreger. Als historicus bestudeert zij de geschiedenis van de wetenschap en de geneeskunde. Op Bessensap zal Dreger onder andere bespreken wat er gebeurt wanneer wetenschap (het zoeken naar waarheid) en activisme (het zoeken naar rechtvaardigheid) botsen. Na haar keynote praat Dreger met bezoekers verder tijdens een debat over dit thema.

> Alice Dreger

Meer voor onderzoekers en voorlichters

Ook is er meer rekening gehouden met de wensen van onderzoekers en wetenschapsvoorlichters. Mede voor hen zijn er verdiepende sessies, bijvoorbeeld over de verschillen tussen ‘wetenschapslogica’ en ‘medialogica’. Bij de specifiek op onderzoekers gerichte sessie ‘je bent nieuwswaardiger dan je denkt’ vertellen wetenschappers die regelmatig in de media optreden wat dit hen al dan niet oplevert. Moderator bij zowel het debat als bij de verdiepende sessies is dagvoorzitter Janine Abbring (onder andere bekend van Vroege Vogels).

Spinozapremie

Naast deze vernieuwing blijft op Bessensap veel bij het oude. 18 nieuwswaardige wetenschappers geven een presentatie over hun onderzoek, de VWN organiseert weer het ‘kijkje in de keuken’ en onderzoekers kunnen masterclasses over communicatie volgen. We sluiten de dag traditiegetrouw af met de bekendmaking van de winnaars van de NWO-Spinozapremie. De NWO-Spinozapremie geldt als de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Deze premie van 2,5 miljoen euro wordt door NWO jaarlijks uitgereikt aan drie of vier in Nederland werkzame toponderzoekers. De NWO-Spinozapremie is een eerbetoon, maar vooral een stimulans voor verder onderzoek.


Bron: NWO