Zes bedrijven investeren in wetenschappelijk onderzoek naar zelf-assemblerende materialen

21 december 2016

Stel je eens voor: je autobanden hebben een lagere rolweerstand zodat je benzine bespaart; je boot hoeft niet meer zo vaak naar een dok voor een nieuwe onderwaterverflaag; je computer of smartphone wordt nog kleiner en rekenkrachtiger en je zonnecellen wekken door het gebruik van nieuwe coatings al je benodigde elektriciteit op, zelfs in het Nederlandse klimaat. In het CHIPP-programma ‘Nanofun’ uit het Innovatiefonds Chemie, gaan onderzoekers aan de slag met nieuwe concepten voor nieuwe materialen. Dit programma is een samenwerking tussen onderzoekers Katja Loos (RUG), Wilma Dierkes (UT), Ruud van Ommen (TUD), Han Zuilhof (WUR) en Nico Sommerdijk (TU/e) en de bedrijven ASM, Continental, DSM, Philips SCIL, Surfix en Tata Steel.

Door ‘zelf-assemblerende’ materialen te maken, die zich spontaan vormen uit kleine bouwstenen, komen zulke efficiëntere toepassingen steeds dichterbij. In dit toegekende CHIPP-programma ontwikkelen de onderzoekers uit vijf onderzoeksgroepen en zes bedrijven zelf-organiserende (nano-)deeltjes die zichzelf ordenen in grotere structuren met unieke materiaaleigenschappen. Zo komen  legio  bestaande en nieuwe toepassingen op een nieuwe manier binnen bereik.

NWO-CW kende de aanvraag met het acroniem ‘Nanofun’ ter hoogte van 2 miljoen euro toe aan Prof. dr. Katja Loos (RUG) en haar medeaanvragers van onderzoeksgroepen op de Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. De bedrijven ASM, Continental, DSM, Philips SCIL, Surfix en Tata Steel nemen deel via een samenwerking met M2I en financieren de helft van het project.

Over CHIPP

CHIPP staat voor “Chemical Industrial Partnership Programme” en is één van de publiek-private samenwerkingsvormen van het Innovatiefonds Chemie. CHIPP-subsidies zijn bedoeld voor samenwerkingsprojecten van één bedrijf met minimaal twee kennisinstellingen. Het bedrijf neemt 50% van de kosten (in cash) voor zijn rekening, NWO bekostigt de andere helft. De minimale omvang voor een CHIPP is M€ 1,5 wanneer wordt samengewerkt met een groot bedrijf en k€ 160 in het geval dit een MKB is. Onderwerpen over de volle breedte van de chemie komen voor financiering in aanmerking.

Bron: NWO