Twee miljoen voor publiek-privaat samenwerken in de chemie

7 juli 2016

Vijf academische onderzoekers ontvangen uit het Innovatiefonds Chemie financiering voor samenwerking met private partners. Geert-Jan Boons (UU), Ineke Braakman (UU), Erik Heeres (RUG) en Wiebe de Vos (UT) hebben een LIFT-project gehonoreerd gekregen en Irene Groot (UL) een TA-programma. Bedrijven dragen in totaal bijna 0,6 miljoen bij. De private bijdrage aan LIFT is een kwart in cash en aan TA een derde in cash plus in kind.

Boons gaat samen met Friesland Campina werken aan het identificeren van complexe koolhydraten om betere babyvoeding te maken. Braakman onderzoekt met Galapagos en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting hoe nieuwe medicijnen voor de behandeling van taaislijmziekte werken. Heeres ontwikkelt samen met BioBTX, Syncom en KNN Advies een groene route om uit biomassa p-tereftaalzuur te maken, dat een belangrijke bouwsteen is voor de polyester-industrie. De Vos richt zich met NX Filtration en Oasen op het ontwikkelen van een ultradunne membraan voor de productie van zuiver drinkwater. Groot werkt samen in een consortium met Shell, Leiden Probe Microscopy, DSM Resolve en Universiteit Utrecht aan het live bestuderen van katalysatoren die in de chemische industrie gebruikt worden voor de productie van grondstoffen en brandstoffen.
Het gehonoreerde onderzoek draagt bij aan de CW hoofdlijnen Chemistry of Life, Chemistry of Materials en Chemical Conversion.

Overzicht van de LIFT- en TA-toekenningen (alfabetisch):

Chemoenzymatic synthesis and functional studies with human milk oligosaccharides

Prof. dr. Geert-Jan Boons (UU) en dr. Vassilis Triantis (Friesland Campina Nederland BV)

Understanding the mechanism of novel disease-modifying drugs for treatment of cystic fibrosis
Prof. dr. Ineke Braakman (UU) en dr. ir. Katja Conrath (Galapagos), dr. Vincent Gulmans (Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting)

Bio-p-terephthalic acid (Bio-PTA) from glycerol
Prof. dr. Erik Heeres (RUG) en dr. André Heeres (BioBTX/Syncom), dr. Niels Schenk (BioBTX/KNN Advies)

Asymmetric Polyelectrolyte Multilayer Membranes for micro-pollutant removal
Dr. ir. Wiebe de Vos (UT), prof. dr. ir. Rob Lammertink (UT) en prof. dr. ir. Erik Roesink (NX Filtration), prof. dr. Walter van der Meer (Oasen)

Promoter and poison effects in heterogeneous catalysis: Novel tools to shed fundamental insight
Dr. Irene Groot (UL) en prof. dr. ir. Bert Weckhuysen (UU), dr. ir. Alexander van Bavel (Shell Global Solutions International BV), dr. Gertjan van Baarle (Leiden Probe Microscopy), dr. Joachim Loos (DSM Resolve)

Meer informatie
> Innovatiefonds Chemie

Bron: NWO