Team Perfect Package wint Topsector Chemie Studentencompetitie 2016

7 december 2016

De derde editie van de Topsector Chemie Studentencompetitie is gewonnen door het team Perfect Package. Tijdens CHAINS2016 kregen de deelnemers aan deze competitie, de jongste talenten van de chemie, een podium.

Layla Broers, Sjoerd van Dongen en Veerle de Goederen van het team Perfect Package, alle drie studenten van Wageningen Universiteit, mochten ieder uiteindelijk met een cheque van 1000 euro naar huis. De studentencompetitie wordt mede mogelijk gemaakt door AkzoNobel, NWO en de Topsector Chemie.

De competitie

Vier teams werden in mei genomineerd uit negen inzendingen. Alle teams gingen hard aan de slag met hun onderzoek. Tijdens een korte onderzoeksstage afgelopen zomer probeerden ze een creatieve oplossing te vinden voor een maatschappelijke of industriële uitdaging. De resultaten hebben ze in oktober voorgelegd aan de jury.

Betere plastics met chitine nanodeeltjes

Team Perfect Package werkte aan de ontwikkeling van bio-gebaseerde en bio-afbreekbare plastics. Omdat de meeste bioplastics een broze structuur hebben en permeabel zijn, zijn ze niet geschikt om als verpakkingsmateriaal te dienen. Perfect Package onderzocht het gebruik van bio-afbreekbare nano particles om de eigenschappen van deze plastics te verbeteren. De toevoeging van chitine nanodeeltjes (afkomstig uit schaaldieren) gaf stabielere, sterkere, minder waterdoorlatende plastics, met verder vergelijkbare eigenschappen als ‘gewoon’ plastic van polyethyleen.

Lovende jury

Bert-Jan Lommerts, bestuurslid van de Topsector Chemie, en Marco Waas, directeur R&DI en technologie bij AkzoNobel, reikten de prijs uit en lichtten de keuze van de jury toe: “Perfect Package heeft een creatieve manier gevonden om chemie toe te passen ten behoeve van een maatschappelijk relevante uitdaging. Dit team heeft een helder onderzoeksplan geschreven, heeft bij daar bij de uitvoering van dat onderzoek uitstekend invulling aan gegeven en heeft mooie resultaten behaald. Tijdens hun presentatie waren ze helder in hun toelichting en waren de antwoorden op de vragen van de jury zeer overtuigend."

De bekendmaking vond plaats op woensdag 7 december 2016 tijdens CHAINS. In de Topsector Chemie werken Nederlandse bedrijven, onderzoekers en overheid samen aan groene en duurzame oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen uit het ambitieuze programma Horizon 2020. Daarnaast besteedt de Topsector Chemie veel aandacht aan de ontwikkeling van talentvolle studenten die innovatie binnen de Chemie kunnen versnellen.

Bron: NWO