Syuzanna Harutyunyan ontvangt KNCV Gouden Medaille 2016

7 december 2016

Syuzanna Harutyunyan, professor Synthetische Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft tijdens CHAINS de KNCV Gouden Medaille 2016 in ontvangst genomen. De Gouden Medaille is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. De uitreiking vond plaats op woensdag 7 december, de plenaire dag van CHAINS 2016.

Harutyunyans werk richt zich op het ontwikkelen van nieuwe katalysemethoden en concepten in asymmetrische katalyse. Voor haar overstap in 2010 naar het Stratingh Institute for Chemistry in Groningen, was Harutyunyan als onderzoeker werkzaam in Armenië, Rusland, Polen en België, voor zowel de industrie als de wetenschap. In 2011 won de Armeense chemicus de prestigieuze Solvias Ligand Contest Prize. Verder ontving ze in 2012 een NWO Vidi-beurs en twee NWO ECHO-subsidies in 2014 en 2016.

De vakgroep van Harutyunyan slaagde er recentelijk in om belangrijke organische moleculen met elkaar te laten reageren in een mengsel van Grignard-reagentia en Lewis-zuren, die volgens conventionele methoden niet goed te combineren zijn. Goede syntheses op dit vlak zijn spaarzaam en Harutyunyans beschreven methode wordt als een echte doorbraak gezien. Deze zomer publiceerde ze hierover in Science. De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De KNCV reikt sinds 1963 de Gouden Medaille uit aan chemisch toptalent in Nederland.

Over de KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) is sinds 1903 de Nederlandse beroepsvereniging voor chemici, life scientists en procestechnologen. De ruim 8.000 leden zijn werkzaam in het bedrijfsleven, onderwijs en overheid of studeren aan één van de universiteiten en hogescholen in Nederland. De KNCV biedt een platform voor de hele beroepsgroep, waar kennisontwikkeling en ontmoeting centraal staan. Dat doet de beroepsvereniging door het organiseren van activiteiten en het faciliteren en stimuleren van kennisdeling en ontmoeting.

Bron: NWO