Nieuw type slimme polymere materialen

4 augustus 2016

dr. Maarten Smulders heeft samen met zijn collega-onderzoekers aan de Wageningen Universiteit (WUR) een nieuw type slimme polymere materialen ontwikkeld. De onderzoekers publiceerden hun resultaten onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Communications. Het onderzoek wordt gefinancierd door een VENI beurs van NWO.

Smulders en zijn collega’s Fátima García, Janis Pelss en Han Zuilhof hebben onderzocht hoe het gebruik van dynamische bindingen van voordeel kan zijn voor het maken van slimme polymere materialen. Slimme materialen hebben de eigenschap om zich aan te kunnen passen aan hun omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld reageren op externe prikkels zoals licht, temperatuur, of zuurgraad. De mogelijke toepassingen voor zulke materialen zijn veelbelovend, bijvoorbeeld als het gaat om zelfhelende of vervormbare materialen.

De onderzoekers hebben dynamische covalente bindingen in hun materialen ingebouwd in de vorm van zogenaamde ‘metaal-pincer’ imine complexen. Dankzij het gebruik van deze complexen kunnen metaalionen stabiel in het materiaal worden ingebouwd. De dynamische eigenschappen van het complex blijven echter behouden doordat de buitenste groepen van de ‘pincer’ nog kunnen worden vervangen; een functie die met het gebruik van klassieke ‘pincer’ complexen niet mogelijk was.

Lees hier het volledige artikel in Chemical Communications (2016, 52, 9059-9062).

Zie ook het nieuwsbericht op de website van de onderzoeksgroep.


het inbouwen van zogenaamde ‘metaal-pincer’ imine complexen in polymere materialen maakt het mogelijk de structuur (en bijbehorende eigenschappen) van het polymeer te beïnvloeden met externe prikkels.het inbouwen van zogenaamde ‘metaal-pincer’ imine complexen in polymere materialen maakt het mogelijk de structuur (en bijbehorende eigenschappen) van het polymeer te beïnvloeden met externe prikkels.

Bron: NWO