Laatste plenaire sprekers CHAINS 2016 bekend

25 augustus 2016

De laatste plenaire spreker op de plenaire dag (7 december) van CHAINS is bekend: Syuzanna Harutyunyan (RUG), winnares van de KNCV Gouden Medaille 2016. Naast de plenaire sprekers op de plenaire dag van CHAINS 2016, zijn nu ook de plenaire sprekers op de overige twee dagen bekend: Clare Grey (University of Cambridge) en Georg Seelig (University of Washington). Zij zullen een voordracht geven op respectievelijk de eerste en derde dag (6 en 8 december) van CHAINS, hét wetenschappelijk chemiecongres van Nederland.

Syuzanna Harutyunyan is associate professor aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar werk richt zich op het ontwikkelen van nieuwe katalysemethoden en concepten in asymmetrische katalyse, waarmee zij reeds een aantal hoogstandjes heeft laten zien in de katalyse, enantioselectieve synthese en de totaalsynthese van gerichte doelmoleculen. Recentelijk is bekendgemaakt dat zij de winnares is van de KNCV Gouden Medaille 2016. Lees meer.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens CHAINS 2016. De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.

Clare Grey is hoogleraar aan de universiteit van Cambridge. In haar onderzoek gebruikt zij vaste-stof NMR en diffractiemethoden om structuur-activiteitrelaties vast te kunnen stellen in materialen met een toepassing in energie-opslag, brandstofcellen en het afvangen van koolstofdioxide. Voor dit onderzoek heeft zij al vele onderscheidingen ontvangen.

Georg Seelig is associate professor aan de universiteit van Washington. Hij houdt zich bezig met de vraag hoe complexe biochemische netwerken in organismen dusdanig kunnen worden ontworpen dat het mogelijk wordt om het gedrag van cellen te sturen. De netwerken die hij ontwerpt bevatten DNA- en RNA componenten en kunnen worden toegepast op de diagnose en behandeling van verschillende ziektebeelden.

 Bron: NWO