150 bètavrouwen op Insight Out

Wat zijn de ingrediënten voor een succesvolle carrière in de bètawetenschappen?

31 mei 2016

Dinsdag 24 mei kwamen 150 bètavrouwen op uitnodiging van NWO bij elkaar op de conferentie Insight Out om ervaringen uit te wisselen en te leren van ervaren vrouwelijke wetenschappers. Natuurkundige Tamalika Banerjee, ecoloog Corina Brussaard, en ingenieur Gabby Kroes hielden inspirerende presentaties over hun carrière.

Fotocredits Elodie Burrillon

In de wetenschap wordt excellentie al gauw geassocieerd met typisch mannelijke eigenschappen. Het draait vaak om individuele en aantoonbare prestaties, en minder om teamgeest of het inspireren van nieuwe generaties. De spreeksters echter moedigden hun jongere collega’s aan een eigen niche in hun vakgebied te vinden en daarbinnen het initiatief naar zich toe te trekken. Overwin je onzekerheid, zorg dat je gezien wordt en pak alle kansen die voorbij komen, zo luidde het advies.

Lof was er onder meer voor het evenement Girls Day, een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Als onderdeel van het programma vonden in de middag workshops plaats. De deelnemers deden mee aan het schrijven van een Europees onderzoeksvoorstel, het maken van een business-case en kregen ook de kans om een mediatraining te volgen. Bezoekers gaven aan Insight Out een geslaagd evenement te vinden, waarin nieuwe inzichten zijn verkregen en veel kennis en ervaring met elkaar is gedeeld.Bron: NWO