Big Data uit de Gouden Eeuw en experimenten bij het absolute nulpunt

NWO financiert voor 17,9 miljoen aan vernieuwende wetenschappelijke infrastructuur

10 februari 2016

NWO heeft zeven aanvragen voor vernieuwende wetenschappelijke apparatuur gehonoreerd binnen het programma NWO-groot. Met de financiering kunnen onderzoekers van verschillende consortia van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten in de toekomst innovatieve experimenten blijven doen en nieuwe data ontsluiten.

Hoe hangen afbeeldingen, objecten en teksten uit de Nederlandse Gouden Eeuw met elkaar samen? Wat zit er verborgen in de data die ESA, met ondersteuning van een Nederlands datacenter, vanaf 2020 tijdens haar Euclid-missie gaat verzamelen over donkere materie en donkere energie? Wat vertellen de talloze kleine archeologische voorwerpen die enthousiastelingen met metaaldetectoren opsporen ons over het verleden? Wie dergelijke wetenschappelijke vragen in de toekomst goed wil kunnen beantwoorden heeft grote dataverzamelingen en vernieuwende wetenschappelijke apparatuur nodig. Om hierin te kunnen investeren bestaat het programma NWO-groot, dat aanvragen financiert vanaf 1 miljoen in het alfa- en gammadomein en vanaf 1,5 miljoen euro in bèta en life sciences.

Personalized medicine

Met de toekenningen uit NWO-groot gaan onderzoekers onder meer het reeds bestaande Nederlandse tweelingenregister vol met genetische data uitbreiden. Vijf UMC’s ontwikkelen in samenwerking met onder andere Philips de eerste META-scan: een beeldvormingsinstrument gebaseerd op MRI waarmee onderzoekers nauwkeurig de effecten van personalized medicine kunnen volgen door te kijken naar veranderingen in de stofwisseling. Onderzoekers uit Tilburg beogen met een vernieuwde database meer inzicht krijgen in de kwaliteit van leven van kankeroverlevenden. Natuurkundigen in Leiden ontwikkelen met de financiering uit NWO-groot een faciliteit die vernieuwende experimenten naar quantumeffecten dicht bij het absolute nulpunt (1 mK tot 4K) mogelijk maakt.

In het overzicht met toekenningen staan de titels van alle gehonoreerde aanvragen, de onderzoeksinstellingen, de naam van de hoofdaanvrager en korte samenvattingen.

Voor NWO-groot kwamen 54 aanvragen binnen, voor een totaal aan investeringen van circa 150 miljoen euro. NWO kon voor een bedrag van ruim 17,9 miljoen euro honoreren. Een breed samengestelde commissie heeft de voorstellen beoordeeld en bracht aan dertien onderzoeksinstellingen een bezoek. Voor alle aanvragen binnen NWO-groot is een bijdrage vanuit onderzoeksinstellingen of private partijen vereist. In totaal investeren NWO, onderzoeksinstellingen en private partijen in deze ronde meer dan 33 miljoen euro in vernieuwende wetenschappelijke apparatuur.

Een van de toekenningen ging naar Portable Antiquities of the Netherlands, dat de vondsten van metaaldetector-enthousiastelingen in kaart brengt. Ze vinden bijvoorbeeld mantelspelden (fibulae) zoals op dit mozaïek.Een van de toekenningen ging naar Portable Antiquities of the Netherlands, dat vondsten van metaaldetector-enthousiastelingen in kaart brengt. Ze vinden bijvoorbeeld mantelspelden (fibulae) zoals op dit mozaïek.

Bron: NWO