Vijf toekenningen in Open Programma

21 maart 2016

Er zijn vijf nieuwe toekenningen in het Open Programma van NWO-Aard- en Levenswetenschappen. De projecten gaan over het levensaantal nakomelingen, het eiwit UCHL5 na DNA schade, het effect van smelt van de Groenlandse ijskap, de ontwikkeling van de prefrontale hersenschors en gebrek aan zuurstof in randzeeën.

De commissie heeft 17 aanvragen beoordeeld.

Ecological and evolutionary analysis of lifetime reproductive output: theory and applications
Prof. dr. H. Caswell, UvA
Overleven en voortplanten zijn noodzakelijke voorwaarden voor het succes van diersoorten. Het aantal nakomelingen dat over het hele leven wordt geproduceerd vertegenwoordigt beide voorwaarden en is een maat voor succes. Dit ‘levensaantal nakomelingen’ wordt gebruikt in het onderzoek naar groei van populaties, kwetsbaarheid van bedreigde soorten en gevaar van plagen en ziektes. Dit project zal nieuwe methoden en theorieën ontwikkelen die voor elke mogelijke soort het levensaantal nakomelingen berekenen. We zullen dit toepassen op nieuwe data voor planten en dieren. Daarmee zullen we nieuwe methoden presenteren om populaties te analyseren en nieuwe inzichten verkrijgen in de verscheidenheid van het leven op aarde.

Cellular activation of the allosterically inhibited UCHL5/INO80G complex
Prof. dr. T.K. Sixma, NKI
In de cel kan het INO80G eiwit activiteit van het enzym UCHL5 blokkeren, maar na DNA schade moet UCHL5 actief zijn om te helpen bij de reparatie. Dit project gaat uitzoeken hoe en wanneer UCHL5 aangezet wordt. We kijken wanneer UCHL5 actief is en meten wat er verandert in UCHL5 complexen met massaspectrometrie. Ondertussen bouwen we sensors, die de activiteit van UCHL5 kunnen uitlezen in de cel. Hiermee gaan we beter begrijpen hoe UCHL5 activatie plaatsvindt, en hoe dit DNA schadeherstel bevordert. Met deze studie bouwen we tools die helpen in de zoektocht naar nieuwe medicijnen tegen kanker.

Future coupled evolution of Greenland ice sheet and climate change: short and long-term perspectives
Dr. M. Vizcaino, TUD
The Greenland ice sheet (GrIS) is a massive glacier that is currently losing mass. It has caused 10 mm of sea level rise in the last two decades. This project investigates the future GrIS evolution, with a model that couples global climate, surface melt processes, and ice flow. After evaluating our model with observations and other models, we will simulate the ongoing Greenland deglaciation from year A.D. 1850 up to several centuries into the future. We will explore mechanisms that delay or accelerate deglaciation, such as the albedo feedback, that enhances melt by increasing absorption of solar radiation.

How early social experience shapes higher brain function
Dr. L.J.M.J. Vanderschuren, UU
Tijdens de ontwikkeling van de hersenen zijn er zogenaamde kritische periodes. Voldoende prikkels van buiten zijn dan essentieel voor een goede aanleg van netwerken van hersencellen. Dit is aangetoond in delen van de hersenschors die zintuiglijke informatie verwerken, maar het ligt voor de hand dat dit ook geldt voor delen die belangrijk zijn voor complexe denkprocessen. Dit project onderzoekt hoe het ontbreken van sociale prikkels gedurende de ontwikkeling leidt tot afwijkende functie van de prefrontale hersenschors, die belangrijk is voor sociaal gedrag en complexe denkprocessen.

SCANALOGUE - Geochemical scanning of climate change analogues to assess future hypoxia in restricted basins
Prof. dr. G.J. Reichart, NIOZ
Opgelost zuurstof in de zee neemt af onder invloed van menselijk handelen. Aan de ene kant neemt de zuurstofconsumptie toe door toenemende bemesting, aan de andere kant beïnvloedt de huidige opwarming van het klimaat de watercirculatie. Aan de hand van het sediment archief kunnen we soortgelijke, natuurlijke klimaatveranderingen in het verleden bestuderen. We kunnen zo bepalen welke factoren essentieel zijn voor deze zuurstofafname. Nieuwe methodes voor het scannen van de chemische samenstelling van sedimenten kunnen hierbij helpen om in ongekend detail te bepalen wanneer het omslagpunt naar zuurstofloosheid in randzeeën plaatsvond en zal plaatsvinden.


 

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen

Programma

Open programma

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)