Ben Feringa wint Nobelprijs voor de scheikunde

5 oktober 2016

De Groningse onderzoeker Bernard Feringa heeft de Nobelprijs voor de scheikunde 2016 gewonnen. Hij deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Amerikaanse onderzoeker James-Fraser Stoddart. Ze sleepten de prijs in de wacht voor het ontwerpen van moleculaire nanomachines. Ben Feringa is werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, en is voorzitter van het NWO gebiedsbestuur Chemische Wetenschappen. In 2004 ontving hij al de NWO-Spinozapremie voor zijn werk op dit gebied. NWO feliciteert Feringa van harte met deze geweldige prestatie.

Ben Feringa

Feringa promoveerde in 1978 in Groningen. Na enkele jaren bij Shell gewerkt te hebben, keerde hij in 1988 terug naar de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar organische chemie. Feringa is bestuurslid (voorheen vicevoorzitter) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Naast voorzitter van het gebiedsbestuur NWO Chemische Wetenschappen is hij projectleider van diverse NWO-projecten..


Moleculaire nanomachines

De drie nobelprijswinnaars hebben 's werelds kleinste machines ontworpen en gemaakt: moleculaire nanomachines. Dat wil zeggen dat ze moleculen hebben ontwikkeld die gecontroleerd kunnen bewegen. De moleculen kunnen daardoor een taak uitvoeren. Het nobelprijscomité wijst erop dat het verkleinen van technologie kan leiden tot een technische revolutie. De Nobel-laureaten hebben "chemie naar een nieuwe dimensie gebracht", aldus het comité.

Moleculaire nanomachineMoleculaire nanomachine

Meer informatie


Bron: NWO