Bedenk een vraag voor de Nationale wetenschapsquiz

15 juli 2016

In de Nationale Wetenschapsquiz staan elk jaar vijftien vragen centraal, die een leuke mix vormen van wetenschap en alledaagse kwesties. De quiz wordt georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO. Graag betrekken we de wetenschap zelf bij de samenstelling van de quiz en daarom dagen wij ook dit jaar de Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten uit om bijzondere vragen te bedenken. Uit de inzendingen zal de redactie een aantal vragen selecteren die in aanmerking kunnen komen voor uitzending eind december.

Presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst Beeld: Robert LagendijkIonica Smeets en Pieter Hulst Beeld: Robert Lagendijk

We zijn op zoek naar vragen vanuit alle wetenschapsgebieden. Wanneer je meedoet, vragen wij om de volgende informatie aan ons te mailen:

  • Formuleer een zo compact mogelijke, liefst niet googlebare vraag. De vraag moet beredeneerbaar zijn (dus geen weetje of een enkel feitje).
  • De vraag mag maar één wetenschappelijk correct antwoord hebben waarover geen discussie of controverse bestaat.
  • Geef een korte heldere uitleg van het antwoord.
  • Doe een suggestie om dit antwoord in de studio toe te lichten door middel van een, door onze presentatoren uit te voeren, bijzondere demonstratie of spectaculair experiment.

Wanneer je vraag geselecteerd wordt, zal de redactie samen met jou de vraag, de antwoorden, de uitleg en de demonstratie verder uitwerken en ‘fijnslijpen’. Voor voorbeelden van vragen en voor meer informatie over de Nationale Wetenschapsquiz, zie nwo.nl/quiz. De quiz wordt ook dit jaar weer gepresenteerd door Ionica Smeets en Pieter Hulst.

Zend je vraag voor 31 augustus naar de redactie van de Nationale Wetenschapsquiz: nwq@vpro.nl

Wij laten voor 30 september weten of we je vraag verder willen uitwerken. De bedenkers van de gekozen vragen worden uiteraard uitgenodigd voor het bijwonen van de opnames van de quiz eind november en zullen in de uitzending worden vermeld.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met:

NWO: Harmke Dohle, h.dohle@nwo.nl
VPRO: Hansje Quartel, h.quartel@vpro.nl

Bron: NWO