Tentoonstelling BAD Award 2016 geopend

Biokunst in samenwerking met onderzoekers

8 december 2016

Mensen en virussen die dansen op evolutie, een kompasnaald gemaakt van ijzer uit placenta’s en 4D geprint materiaal geïnspireerd op de ontwikkeling van longen, darm en moedermelk. Op 2 december is bij kunstcentrum MU in Eindhoven de tentoonstelling geopend waarin de drie winnaars van de BAD Award 2016 hun eindproduct laten zien. Kunstenaars hebben de biokunst ontwikkeld in nauwe samenwerking met drie onderzoeksgroepen. De nieuwe call voor kunstenaars is inmiddels opengegaan, de deadline voor indiening is 1 februari 2017.

De tentoonstelling loopt van 2 december 2016 tot 26 februari 2017. De werken van de drie winnaars van de BAD Award maken deel uit van de grotere tentoonstelling Fluid Matter.

Dynamorphosis

© Hanneke WetzerAfbeelding: Dynamorphosis, the beauty of inner mechanisms

Kun je de efficiënte, natuurlijke processen zoals de ontwikkeling van menselijke organen ook toepassen in materialen en objecten? Dat hebben Lilian van Daal en Roos Meerman gedaan in samenwerking met Vidi onderzoeker Renée van Amerongen, Swammerdam Institute for Life Sciences, UvA. Het project  ‘Dynamorphosis, the beauty of inner mechanisms’ bestaat uit 4D geprinte objecten over de longen, de darm en moedermelk in de borst.

Tame is to tame

© Hanneke WetzerAfbeelding: Tame is to tame

Pei-Ying Lin maakte samen met viroloog Miranda de Graaf (EMC) ‘Tame is to tame’. Ze onderzoeken de mogelijkheden van een andere relatie tussen mens en virus dan alleen ‘uitroeien’, met dans als metafoor.

Haem

© Hanneke WetzerAfbeelding: Haem

Het project Haem bestaat uit een kompasnaald, gemaakt van ijzer uit het bloed van placenta’s, en geplaatst in een doolhof geïnspireerd op een placenta. Haem is een reflectie van de relatie moeder en kind en de keuzes die je maakt in het leven, met alchemie op de achtergrond. De Noorse kunstenares Cecilia Jonsson werkte hiervoor samen met Rodrigo Leite de Oliveira van het NKI.

Nieuwe call 2017

De BAD Award is een jaarlijks terugkerend project. De ronde voor 2017 is geopend. Kunstenaars en ontwerpers kunnen aan de hand van het lijstje deelnemende onderzoeksgroepen een aanvraag  opstellen. De uiteindelijke drie winnaars maken met een bedrag van ieder 25.000 euro een ontwerp dat in december 2017 tentoongesteld zal worden. De prijs is bedoeld als aanmoediging voor jonge kunstenaars om te experimenteren met biokunst en daarbij samen te kunnen werken met gerenommeerde Nederlandse onderzoeksgroepen.

Bron: NWO