Nederlandse deelname aan Belgisch poolonderzoek

9 januari 2017

Er komt een gezamenlijk Nederlands-Belgisch onderzoeksproject op Antarctica. NWO draagt uit het budget van het Nederlands Polair Programma drie ton bij voor deelname van Nederlandse onderzoekers aan een call for proposals van het Belgische BELSPO.

BELSPO (Programmatorische federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid) heeft de call for proposals BRAIN-be 2016 afgerond. Bij de hoogst geëindigde aanvraag is een Nederlandse aanvrager betrokken: Stef Lhermitte van de TU Delft. Bij het project is ook Jan Lenaerts van het IMAU betrokken. Een deel van de financiële bijdrage is bestemd voor een veldwerkcampagne naar het Belgische Prinses Elizabeth Station in Antarctica. De overige kosten voor deze campagne draagt BELSPO bij.

Het project heet ‘East Antarctic surface mass balance in the Anthropocene: observations and multiscale modelling (Mass2Ant)’. Het wil opheldering bieden over het veranderende klimaat boven de Zuidelijke Oceaan en op Antarctica. De onderzoekers bekijken de oppervlakte massa balans in het Prinses Ragnhilde kustgebied, waar de Prinses Elizabethbasis zich bevindt. Ze zullen de veranderingen van de laatste decennia en eeuwen bestuderen alsook het verband tussen regionale variabiliteit en circulaties in de atmosfeer en oceaan.

De twee onderzoekers publiceerden op 12 december 2016 in Nature Climate Change over valwinden die de ijsplaten op Oost-Antarctica laten smelten. Ze maakten van dit onderzoek een animatie.

Lhermitte en Lenaers zetten weerstation op

Bron: NWO