17 jonge onderzoekers naar het buitenland met Rubicon

8 april 2016

NWO heeft Rubiconbeurzen toegekend aan 17 jonge, veelbelovende onderzoekers. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit is een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.

17 jonge onderzoekers naar het buitenland met Rubicon

De wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar het lichaamsbeeld van vrouwen, DNA-verandering bij hersentumoren en hoe mensen elkaar na doen. De laureaten uit deze financieringsronde gaan voornamelijk naar onderzoeksinstituten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De toekenningen betreffen de derde en laatste financieringsronde van 2015.

In de lijst met toekenningen staan korte omschrijvingen van de gehonoreerde onderzoeksvoorstellen, evenals enkele feiten en cijfers voor deze financieringsronde.

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap.

Bron: NWO