Vijftien startende wetenschappers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

12 januari 2015

Vijftien pas gepromoveerde wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.

15 onderzoekers vertrekken naar het buitenland met een Rubicon

De onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar de voordelen van tweetaligheid, het problematische aanpassingsvermogen van trekvogels en naar enzymen in slapende bacteriën. Ze gaan onder andere aan de slag aan instituten als Stanford, MIT en de University of Oxford. In de lijst van gehonoreerde onderzoekers staan korte beschrijvingen van alle onderzoeksprojecten.

94 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon. Veertien van de vijftien gehonoreerde wetenschappers gaan voor een periode van 24 maanden naar het buitenland, één gaat voor 18 maanden. Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar Spanje, twee naar Frankrijk, één naar het Verenigd Koninkrijk en één naar Zwitserland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

De gehonoreerde wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 40 tot 50 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.


Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland en zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. NWO investeert jaarlijks ruim 650 miljoen in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderzoek rond maatschappelijke uitdagingen. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en relevante experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten, bevordert kennisbenutting en beheert onderzoeksinstituten. NWO financiert meer dan 5.600 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen.


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: