Vijftien jaar Vlaams-Nederlandse samenwerking bij DUBBLE

3 juni 2015

De Vlaams-Nederlandse beamline DUBBLE (DUtch-Belgian BeamLinE), een set instrumenten van de deeltjesversneller ESRF in Grenoble, bestaat dit jaar 15 jaar. Daarnaast is in mei 2015 de mijlpaal van 1000 publicaties en proefschriften gepasseerd waarbij gebruik is gemaakt van de mogelijkheden van DUBBLE. Bij deze gelegenheid werd feestelijk stilgestaan op de SYNEW-bijeenkomst, op 1 en 2 juni gehouden in het Beatrix Theater te Utrecht.

NWO-voorzitter Jos Engelen, FWO-secretaris-generaal Elisabeth Monard en Henk Schenk, oud-voorzitter van de stuurgroep DUBBLE. Credits: Ivar PelNWO-voorzitter Jos Engelen, FWO-secretaris-generaal Elisabeth Monard en Henk Schenk, oud-voorzitter van de stuurgroep DUBBLE. Credits: Ivar Pel

De Vlaams-Nederlandse samenwerking werd al vanaf 1995 voorbereid. In 2000 was DUBBLE een feit. NWO heeft in het 15-jarig bestaan van DUBBLE ruim 15 miljoen euro geïnvesteerd in de exploitatie van de beamline. Bij de bijzondere viering van twintig jaar Nederlands-Vlaamse samenwerking waren NWO-voorzitter Jos Engelen en Elisabeth Monard, secretaris-generaal van de Vlaamse partnerorganisatie Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) aanwezig. ‘Ik ben verheugd dat NWO en FWO na 20 jaar nog steeds succesvol samenwerken in DUBBLE,’ zei Jos Engelen in zijn toespraak.’ Engelen stelde daarbij dat een succesvol verleden het halve verhaal is. DUBBLE moet ook naar de toekomst kijken. ‘DUBBLE zal zich moeten blijven beraden op haar niche en actief moeten kijken naar hoe het in de toekomst aan de gebruikersbehoeften tegemoet kan komen.’

DUBBLE blijkt een van de meest productieve beamlines van ESRF. Tijdens de SYNEW-conferentie werden de mogelijkheden en resultaten van DUBBLE door middel van workshops getoond aan een publiek van voornamelijk onderzoekers.

Veranderingsprocessen in de tijd

Binnen de succesvolle samenwerking van NWO en FWO wordt uiteenlopend onderzoek gedaan op het gebied van chemie, natuurkunde en biologie. Met de röntgenverstrooiingstechniek van DUBBLE kunnen wetenschappers onder andere veranderingsprocessen nauwkeurig in de tijd volgen. Dit kan van milliseconden tot uren. Denk aan (bio)kristallisatie, plastic verwerking, vervorming van kristallen in hoge magneetvelden, penetratie van crème in de menselijke huid, hoe werkt het zijdespinnen in een zijdeworm, de structuur van chocola, geneesmiddelen etc. Met de röntgenspectroscopietechniek van DUBBLE wordt de chemische omgeving van bepaalde elementen in niet-kristallijn materiaal bepaald, zoals bijvoorbeeld die van de actieve overgangsmetaalionen in katalysatoren.

Meer informatie


Bron: NWO